Kinderen De Ark timmeren nestkastjes in kader Nieuwe Natuur

Het programma Nieuwe Natuur van de provincie wil de natuur dichter bij de jeugd brengen. In dat kader kreeg basisschool De Ark in Espel 60 bouwpakketten van nestkastjes en insectenhotels.

Gedeputeerde Harold Hofstra overhandigde op vrijdagmorgen 4 september de bouwpakketten aan de leerlingen van groep 5 t/m 8. De nestkastjes en insectenhotels bieden een natuurvriendelijke oplossing tegen de eikenprocessierupsen en versterken de biodiversiteit.

Natuurlijke oplossing tegen de eikenprocessierups

Ook deze zomer hadden mensen er last van: de eikenprocessierupsen. De rupsen hebben brandharen die hevige jeuk opleveren. Onder andere koolmezen kunnen helpen om de aantallen binnen de perken te houden. “Door nestkasten en insectenhotels te timmeren kan de natuur ons helpen om de eikenprocessierups te bestrijden. Zo hoeven we geen gif te gebruiken, want daar gaan heel veel onschuldige rupsen en dieren die hen opeten aan dood”, aldus Harco Bergman, boswachter van Staatsbosbeheer.

Kinderen betrekken bij natuur

Tijdens het bezoek werden de problemen rondom de eikenprocessierups en het verdwijnen van insecten toegelicht door de boswachter. Vervolgens gingen de kinderen zelf aan de slag met het timmeren van nestkastjes en insectenhotels. Gedeputeerde Harold Hofstra: “Kinderen zijn de toekomst. Als portefeuillehouder Natuur vind ik het belangrijk om het onderwerp ook onder de jongsten van onze samenleving onder de aandacht te brengen. Het is niet alleen goed voor hun gezondheid en ontwikkeling om buiten te zijn, maar door voor de natuur zorgen werken ze nu ook al mee aan de verduurzaming.”

Tineke Bruin, jarenlang directrice van basisschool De Ark, is blij om te zien dat de leerlingen van de school steeds meer betrokken raken bij de bescherming van de natuur. “Het is belangrijk dat kinderen verantwoord omgaan met hun natuurlijke omgeving. Op het Natuurpad bij onze school en in de nabije toekomst ook op Het Polderpad leren ze over planten en dieren en daarmee krijgen ze ook inzicht in zichzelf.” Tineke heeft bij haar afscheid om dezelfde reden de kinderen een zakje vlinderbloemenzaad meegegeven.

Programma Nieuwe Natuur

Het programma Nieuwe Natuur heeft al eerder bouwpakketten uitgedeeld bij basisscholen in Lelystad en Dronten. De pakketten van de insectenhotels zijn gemaakt van Flevolands resthout en voorgesneden door medewerkers van de sociale werkplaats van Staatsbosbeheer bij het Kuinderbos. In oktober 2013 is provincie Flevoland gestart met het programma Nieuwe Natuur.

De provincie heeft ondernemers, bewoners, terreinbeherende organisaties en gemeenten uit Flevoland gevraagd om met plannen voor de creatie van nieuwe natuur te komen. Inmiddels is het programma in de uitvoeringsfase en worden diverse Nieuwe Natuurprojecten gerealiseerd.

Voor meer informatie ga naar: digizineflevoland.nl

Boswachter Harco Bergman legt de kinderen uit hoe mezen helpen bij het bestrijden van de eikenprocessierups.

Boswachter Harco Bergman legt uit hoe mezen helpen bij het bestrijden van de eikenprocessierups.

Gedeputeerde Harold Hofstra en boswachter Harco Bergman assisteren de kinderen bij het in elkaar zetten van de nestkastjes.

Gedeputeerde Harold Hofstra en boswachter Harco Bergman assisteren de kinderen bij het in elkaar zetten van de nestkastjes.

Zie ook: Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups Boswachter Harco Bergman legt hier uit hoe biodiversiteit een eikenprocessierupsenplaag kan tegengaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen