Vogelfotoboek 000095B – Experimenteel nummer

Foto: ©Vogelfotoboek

Vogelfotoboek 000095B heeft niet lang op zich laten wachten, om redenen die Theo Gaasbeek zelf aan zijn volgers uiteenzet.

De hoeveelheid post die mij deelachtig werd na verschijning van Vogelfotoboek 000095A, mitsgaders de getoonde belangstelling van onvermoede zijde, deden mij besluiten u onverwijld te bedienen met Vogelfotoboek 000095B. Ik wens u weer vele genoeglijke uren met uw favoriete vogelorgaan.

Uw vogelfotograaf dhr. Theo

Vogelfotoboek 000095B Experimenteel nummer

Waarde vogelvriendinnen en -en,

In deze aflevering gaan we waarschijnlijk aandacht besteden aan pindakaas. Zeker is dat echter allerminst, want ook dit nummer is weer experimenteel van aard. Het kan alle kanten op maar desalniettemin beginnen wij zoals te doen gebruikelijk met… de post!

Mevrouw F. schreef: Dag meneer Theo,
heel erg bedankt voor de recente editie van het vogel fotoboek. Ik heb er weer van genoten. En deze is voor u.

In de bijlage trof ik een filmpje aan dat ik mijn abonnees ongaarne zou onthouden. U kunt derhalve op korte termijn een Filmbijlage tegemoetzien.

Mevrouw G. stuurde ons de volgende prent door:

*) (Redactie: Foto van een rij meerpalen met op iedere paal een meeuw. De tekst bij de foto luidt: ‘Voor oude en jonge mensen, dit is 1,5 meter uit elkaar. Zelfs meeuwen snappen het.’)

Wel mevr. G., voor de zekerheid heb ik toch nog even gecheckt of het ook de aalscholver inmiddels duidelijk was. En jawel…

…de boodschap is overgekomen.

Dhr. J. en mevr. J. reageerden op nummer 000095A: Leuk Theo, blijf gezond dan kunnen wij mooi genieten van je vogelboek!

Dat lijkt me een goede reden om gezond te blijven, meneer J. en mevrouw J. Doen jullie dat dan ook, want dat is bevorderlijk voor het genieten.

Mevrouw Margé kwam met een verrassende reactie:

Bedankt, ik heb weer gelachen! Wat dat betreft heb ik ook een verzoekje aan je. Zouden we je ‘blog’ ook als zodanig mogen plaatsen op de website noordoostpolder.nieuws.nl? Ik denk dat we heel veel lezers daarmee een plezier zullen doen. De persoonsnamen die je erin gebruikt, nemen we uiteraard uit privacybelang niet over. ‘Meneer Wim’ bijvoorbeeld wordt dan ‘Meneer W.’ En foto’s waarop mogelijk auteursrechten zitten (zoals bijv. die van Hitchcock) plaatsen we dan ook niet. Voor de rest kunnen we de credit ‘©Vogelfotoboek’ gebruiken. Ik hoor graag wat je ervan vindt. Als je akkoord gaat, bel ik je graag even op voor een interviewtje ter introductie.

Hoe meer vogellustigen wij kunnen bereiken, hoe beter en dus is het Vogelfotoboek onvoorwaardelijk ingegaan op dit sympathieke aanbod. Ja, in principe hadden wij de aanduiding ‘meneer Wim’ zelfs wel anoniem genoeg gevonden…

Voor de zekerheid vroegen wij alle abonnees die hadden bijgedragen aan het vorige nummer, of zij bereid waren online te gaan. Dat waren ze, al tekende dhr. H.G. aan: daar heb ik geen bezwaar tegen, maar de Ali’s? Moeten die ook toestemming geven?

Ik kon hem geruststellen: Auteursrechtelijk is toestemming van de Ali’s niet noodzakelijk. Ze zouden eventueel bezwaar kunnen aantekenen op grond van het portretrecht, maar mijn inschatting is dat we juridisch sterk genoeg staan om dat risico te nemen.

Dhr. O. stuurde een actuele vogelstrip in:

Het volgende mailtje dat wij mochten ontvangen, was afkomstig van mevrouw I.R.: Ja eindelijk weer een vogelfotoboek. Heel mooi!

En dan heeft u de online-versie nog niet eens gezien, mevr. I.!

Het feit dat vleermuizen belangeloos hebben bijgedragen aan het coronavirus zette meneer Otto ertoe aan nog een tweede strip in te sturen:

Ondertussen gaf ik telefonisch een diepte-interview weg en voerde een korte doch intensieve correspondentie met mevr. Margé. Dat resulteerde op 31 maart in het navolgende bericht:

Hoi Theo, Mocht je het nog niet gezien hebben, je Vogelfotoboek staat nu bovenaan op de homepage van noordoostpolder.nieuws.nl. Ik heb ook maar meteen een dossier aangemaakt: https://noordoostpolder.nieuws.nl/dossier/vogelfotoboek/ Tevens gedeeld via https://www.facebook.com/Noordoostpolder.nieuws.nl/ en https://twitter.com/NOPnieuwsNL/status/1244974567002537985 .

Ik zou zeggen: probeer alle links uit die voor u interessant zijn!

Op de volgende pagina een screenshot van de homepage op vrijdag 3 april. Zoals u ziet is het nog niet gelukt om het coronanieuws helemaal weg te drukken, maar dat is slechts een kwestie van tijd.

Nou is het een beetje lastig om iedere keer te moeten vragen of inzenders ermee akkoord gaan dat hun foto’s of tekeningen tevens online worden geplaatst en daarom de volgende mededeling van huishoudelijke aard:

Wilt u niet dat uw inzending op de website van noordoostpolder.nieuws.nl komt te staan, geef dit dan aan. Doet u dat niet, dan ga ik ervanuit dat u geen bezwaar heeft. En waarom zou u ook…

Geef het ook even aan als u iets instuurt wat u niet zelf heeft gemaakt en waar mogelijk copyright op zit. Bij voorbaat dank!

Dan nog een saillant detail… U ziet op het screenshot onder meer het bericht: ‘Hulpmiddelencentrum failliet’. Eind februari meende ik op te moeten komen voor de belangen van onze gewaardeerde abonnee meneer M., die in onmin leefde met dat centrum. Ik schreef een stuk in de lokale krant en voilà… Mocht u eens iets anders van mij willen lezen dan vogelnieuws: https://denoordoostpolder.nl/artikel/1086072/mannus-meijer-drie-maanden-pijn.html

Ondertussen stuurden dhr. M. en mevr. T. mij als dank voor mijn doortastende optreden een filmpje:

*) Foto: Bird Song Opera

U kunt derhalve op korte termijn een Operabijlage tegemoetzien.

Dhr. B. vraagt onze attentie voor het volgende:

Een aantal jaren terug kreeg ik van de buurman een bijen/vlinder-hotel voor mijn verjaardag. Ik weet, ook al hebben bijen en vlinders vleugels, het zijn geen vogels, maar onlangs gebeurde daar iets wat ik je niet wil onthouden. 
Sinds een jaar geleden lagen er steeds bamboestokjes op de grond die er duidelijk door een of ander dier uitgewerkt werden. 
Ik keek er met verbazing naar maar liet de natuur zijn gang gaan, tot mij ongeveer een maand geleden opviel dat ik een nieuwe bewoner in mijn hotel had ! 


Ik ben totaal geen vogelkenner maar ik heb een aantal jaren geleden een winterkoninkje te logeren gehad en ik vind dit nestje er veel op lijken. 
Kan iemand mij meer duiding verschaffen ?

Ik antwoordde meneer B. dat een winterkoninkje als insectenliefhebber op zich alle reden heeft om zijn intrek in een dergelijk hotel te nemen, maar dat ik de kwestie desalniettemin aan mijn abonnees zou voorleggen. Ik kon hem geen zekerheid verschaffen, zo beweerde ik, omdat ik geen verstand van vogels heb. Maar dat laatste was uiteraard een grapje.

Ondertussen tekent dhr. W. er duchtig op los. Van mus en mees tot uil en raaf, al deze vogels en nog veel meer wisten hem te inspireren. U gaat er in de komende nummers nog beduidend meer van zien, maar hier alvast:

Die lijkt me extra welkom in deze visite-arme tijden!

Net binnen: een mailtje van mevr. H. Zij laat ons het volgende weten: dit kreeg ik doorgestuurd van een vriendin uit Hilversum. Leuk hè, dat de vogels nu ook eens de aandacht krijgen van de NOS!
https://nos.nl/artikel/2329676-vogelcursus-voor-de-thuiszitter-in-coronatijd-natuur-is-een-fijne-afleiding.html

Mwah. Ze sturen je gewoon door naar de site van de Vogelbescherming… Stel je voor dat ik dat ook zou doen. Dan kon ik nu gewoon stoppen.

Dat is dan helemaal zo’n gek idee nog niet, want hoewel ik alleen nog maar aan de post ben toegekomen, zit dit nummer alweer aardig vol. En bovendien, we waren aan het experimenteren nietwaar? Daarom vraag ik met name de pindakaasverslaafden onder u nog heel even geduld…

Binnenkort: nummer 000095C – Experimenteel nummer!!!

_______________________________

*) = Om reden van auteursrecht worden sommige foto’s hier niet overgenomen. Wie het Vogelfotoboek liever ‘ongecensureerd’ wil ontvangen en/of vogelfoto’s wil delen met Theo kan een mailtje sturen naar: [email protected]

Lees voor meer informatie over Theo: Theo Gaasbeek, vogelaar met ’n knipoog

Dossier: Vogelfotoboek
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen