Ringslangen spotten

13 apr , 9:23 Nieuws
foto ringslang
Landschapsbeheer Flevoland
Nu de dagen warmer worden, komen ook de ringslangen na hun winterslaap tevoorschijn. Een mooi moment om een onderzoek te starten naar het voorkomen van deze reptielen in Lelystad. Daarbij is de hulp van bewoners onmisbaar.
LELYSTAD, 13-04-2024 - “We hebben het vermoeden dat er veel meer ringslangen in Lelystad rondzwemmen dan we nu weten” aldus Harold Boer van Landschapsbeheer Flevoland. “Ringslangen zonnen vaak op een beschut plekje, in de buurt van water, waar ze jagen op kikkers en andere gewervelde dieren waaronder vissen. Ze zijn zeer alert en glippen vaak al weg voordat ze gezien zijn” legt Harold uit. “Daarom is het lastig om een goed beeld van het aantal ringslangen in Lelystad te krijgen. Maar veel inwoners hebben er ondertussen wel eens eentje gezien, wellicht zelfs een foto van gemaakt. Maar met die waarneming wordt verder vaak niets gedaan. Jammer!”

Waarnemingen doorgeven

Landschapsbeheer roept iedereen in Lelystad (maar ook elders in Flevoland) op om hun waarnemingen van ringslangen te melden. Dat kan door foto’s met de locatie naar [email protected] te sturen. Of nog handiger: door de waarneming direct invoeren op waarneming.nl of de app ObsMapp. Hoe dat moet legt Boer uit in een filmpje op de website van Landschapsbeheer. Het klinkt moeilijker dan het is.
“Als iedereen mee doet, hoop ik te kunnen laten zien, dat deze slang in heel Lelystad te vinden is. En misschien wel ver daar buiten. En voor wie het allemaal een beetje spannend vindt,” besluit Harold, “de ringslang is niet giftig en bijt zelfs niet als hij gevangen wordt. Soms kan hij zich schijndood houden. Hierbij draait hij zich in kronkels op zijn rug, laat zijn bek schuin open hangen met de tong eruit en draait zijn pupillen weg. Is het gevaar weg, dan kruipt hij gewoon weer weg”.