Beleggers hebben te maken met scherpe koersschommelingen, wat zorgt voor toenemende onzekerheid. Veel mensen twijfelen: moet ik instappen, uitstappen, of toch afwachten?
Die twijfel kan leiden tot financiële FOMO – de drang om snel te handelen uit angst iets mis te lopen. FOMO, oftewelFear Of Missing Out, is een psychologisch fenomeen waarbij mensen bang zijn om kansen te missen, zeker wanneer anderen wél lijken te profiteren. Uit recent onderzoek van beleggingsplatform DEGIRO blijkt dat FOMO voor een deel van de Nederlandse beleggers zeker meespeelt. Bijna 1 op de 5 geeft aan weleens last te hebben van deze angst. Die sociale druk kan beleggers ertoe aanzetten om overhaast een beslissing te nemen, zoals plots kopen of verkopen. Toch blijft het merendeel opvallend nuchter: 64% zegt zelden of nooit FOMO te ervaren en houdt vast aan de eigen strategie, ook als de markt onder druk staat.
Kans of kalmte
Hoewel de meeste beleggers vasthouden aan hun eigen strategie, staan ze zeker open voor nieuwe kansen. 69% geeft aan eerst zelf onderzoek te doen voordat ze een beslissing nemen. 5% van de beleggers geeft toe dat financiële FOMO hen enigszins gestrest maakt, maar ze proberen toch impulsieve beslissingen te vermijden.
Advies? Liever niet
Nederlandse beleggers blijken kritisch te zijn op beleggingsadvies uit hun directe omgeving. Slechts 5% zegt veel vertrouwen te hebben in adviezen van vrienden of familie. 62% geeft aan hier maar een beetje vertrouwen in te hebben, terwijl 24% zeer weinig en 10% helemaal geen vertrouwen heeft in dergelijke tips. Toch is er interesse, want 64% wil wel graag meer weten wanneer ze horen dat iemand veel winst heeft gemaakt met een investering. Voor 17% van de ondervraagden komt een onverschillig gevoel naar boven en 13% voelt zich geïnspireerd om zelf ook nog meer te halen uit hun investeringen. 3% is jaloers op de mooie investering.
Mannen zekerder van hun beleggingszaak
Opvallend is het verschil tussen mannen en vrouwen in beleggingsgedrag. 40 van de mannen zegt uitsluitend te beleggen op basis van hun eigen strategie, tegenover 28% van de vrouwen. Ook in het vertrouwen in advies van anderen is verschil zichtbaar: 28% van de mannen vertrouwt vrienden en familie niet op dit vlak, bij vrouwen is dat 18%.
De volledige onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.