Lente- en zomermaanden steeds populairder voor verbouwingen

26 sep , 19:59 Nieuws
homedeal rechtenvrije afbeelding
Nederlanders zijn druk met verbouwingen in huis. Dit jaar steeg het aantal aanvragen voor verbouwingen met 26%. Dit blijkt uit een analyse van Homedeal. Het aantal aanvragen voor het inbouwen of verbouwen van keukens steeg met 35%.
Bij badkamers is er een plus van 17% te zien ten opzichte van vorig jaar.Homedeal onderzocht het verbouwgedrag van Nederlanders. Hiervoor is een analyse gemaakt van meer dan 6.000 aanvragen. “De groei in badkamerrenovaties is geen verrassing. Steeds meer mensen kiezen voor een upgrade naar luxere en energie-efficiëntere badkamers, vooral nu duurzaamheid en comfort een grotere rol spelen in de woonwensen van consumenten”, legt Mina Gerges van klusbedrijf Dream House Club uit.
Provinciale verschillen
Als we de geografische verdeling van verbouwingsaanvragen in Nederland onder de loep nemen, valt op dat bepaalde provincies meer aanvragen hebben dan andere. Zo staat Flevoland bijvoorbeeld bovenaan als het gaat om aanvragen voor keuken- en badkamerverbouwingen. Provincies zoals Utrecht en Zuid-Holland zitten daar dicht achter. Het aantal aanvragen is hierbij vergeleken op basis van het aantal per 10.000 inwoners:
  • Flevoland: 9,76 aanvragen
  • Utrecht: 5,41 aanvragen
  • Zuid-Holland: 5,11 aanvragen
  • Noord-Holland: 4,53 aanvragen
  • Limburg: 2,68 aanvragen
  • Drenthe: 2,11 aanvragen
  • Noord-Brabant: 2,10 aanvragen
  • Gelderland: 1,94 aanvragen
  • Groningen: 1,93 aanvragen
  • Zeeland: 1,48 aanvragen
  • Overijssel: 1,22 aanvragen
  • Friesland: 0,68 aanvragen
Lente en zomer populair
Wanneer we de data verder analyseren, zien we ook duidelijke trends in de maanden waarin mensen ervoor kiezen om te verbouwen. De lente- en zomermaanden zijn veruit het populairst voor verbouwingen."De populariteit van de lente- en zomermaanden voor verbouwingen is goed te verklaren”, vervolgt Gerges. “Ten eerste bieden deze seizoenen over het algemeen beter weer, wat gunstig is voor bouw- en renovatiewerkzaamheden. Het droge en warme weer maakt het gemakkelijker om buitenprojecten uit te voeren en zorgt voor een snellere droging van verf en materialen”,  vervolgt hij. “Daarnaast hebben mensen vaak meer vrije tijd in de lente en zomer, zoals tijdens vakanties of langere dagen door het zonlicht. Dit geeft hen de mogelijkheid om zich te concentreren op renovatieprojecten.”
Te weinig aannemers
Ook het tekort aan aannemers heeft een grote invloed. “Door de beperkte beschikbaarheid van aannemers kan het langer duren voordat een renovatieproject kan beginnen of worden voltooid. Dit kan leiden tot langere wachttijden en planningen die worden beïnvloed door de beschikbaarheid van aannemers. Als gevolg hiervan kunnen sommige mensen ervoor kiezen om hun renovatieplannen te verschuiven naar de lente- en zomermaanden, wanneer aannemers mogelijk meer beschikbaar zijn en projecten sneller kunnen worden afgerond. Om die reden werken wij tegenwoordig ook in de bouwvakvakantie.” “Het kan frustrerend zijn om te moeten wachten op beschikbare aannemers en dit kan de voortgang van het project vertragen. Sommige mensen kunnen ervoor kiezen om hun verbouwingsplannen uit te stellen of zelfs af te blazen als gevolg van de lange wachttijden. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en goed te plannen om eventuele vertragingen te minimaliseren”, zo sluit hij af.Wil jij weten welke klussen en verbouwingen in jouw provincie het meest worden aangevraagd? Kijk dan hier.
__________________________________________________________
Verantwoording onderzoek
Voor het onderzoek zijn 6.000 aanvragen geanalyseerd van Homedeal. Op basis hiervan zijn de regionale en de ranglijsten per aanvraag gemaakt.
Over Homedeal
Homedeal verbindt huiseigenaren met vakspecialisten voor projecten in en om het huis. Online een geschikte vakspecialist vinden kan een uitdaging zijn voor huiseigenaren door de overvloed aan informatie. Homedeal maakt dit eenvoudig door alle benodigde informatie en alle bedrijven op één plek te verzamelen. Huiseigenaren kunnen zo heel simpel online offertes aanvragen om in contact te komen met meerdere vakspecialisten, zodat ze kunnen kiezen voor de vakspecialist die het beste bij hun project past.