De staat van het (polder)klimaat

01 okt 2019, 8:18 Nieuws
werkgroep symposium mhpublicatiesnl
mhpublicaties.nl

Hoe staat het er nu echt voor met het klimaat en wat betekent dat voor de Noordoostpolder? Die vraag staat centraal in het symposium dat in Emmeloord gehouden wordt.

Stichting Pioniers van de Toekomst organiseert ieder jaar rond de Dag van de Duurzaamheid een symposium. Het achtste symposium heeft als thema: ‘De staat van het (polder)klimaat’. Het wordt op donderdag 10 oktober van 19.30 tot 22.00 uur gehouden in het trainingscentrum van Enercon aan Franc 17 in Emmeloord.

Spreker is professor Kornelis Blok, hoogleraar Energiesysteemanalyse aan de TU Delft en wetenschappelijk directeur van Ecofys. Ecofys is een gerenommeerd adviesbureau op het gebied van energiebesparing, duurzame energie en klimaatvraagstukken. Blok heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontwikkelen van internationaal klimaatbeleid.

‘Van denken naar doen’

Het symposium heeft als doel toehoorders zo onafhankelijk mogelijke informatie te geven over specifieke onderwerpen rond duurzaamheid, toegespitst op onze omgeving. “Met als achterliggende gedachte dat het ons begrip en inzicht in het klimaat vergroot. We zijn tot het onderwerp gekomen, omdat de klimaatdiscussie een lastig onderwerp blijkt te zijn”, zegt Roos Menkveld, voorzitter van de symposiumgroep over de keuze voor het thema van dit jaar.

“Je wordt gauw in verwarring gebracht. Waar doe je als burger nu wel of niet goed aan wat het klimaat betreft? We worden bestookt met informatie over duurzame maatregelen aan onze woningen. Maar is het nu echt zo ernstig als we niets doen? Je hebt klokkenluiders tegenover klimaatontkenners, maar wat zijn nu echte wetenschappelijke feiten?”

De symposiumgroep wil met de wetenschappelijke beschouwing van Blok helderheid verschaffen over hoe het er nu echt voor staat met ons klimaat. “En over wat we kunnen doen om klimaatverandering voor te blijven. Dat betekent dat het symposium van macro- naar meso- en microniveau gaat. Hoe ziet het er voor de hele wereld uit, voor Nederland en uiteindelijk Noordoostpolder?”

Een deel van het symposium is bedoeld voor interactie. Gedurende twintig minuten krijgt het publiek gelegenheid vragen te stellen. “Dat betekent dat je ook tegengeluiden zult krijgen en daar hebben we de professor ook kritisch op bevraagd. Hij blijft goed bij zijn verhaal, weet dit feitelijk en vanuit wetenschappelijke invalshoek te onderbouwen en gaat de dialoog niet uit de weg.”

Uitreiking duurzaamheidsaward

Het vorig jaar gehouden symposium over waterstof trok ruim 350 belangstellenden. “Dat was ongekend, maar niet direct ons streven. Waar het om gaat is dat mensen geïnspireerd raken door de kennis die ze opdoen. Maar natuurlijk hopen we wel op zoveel mogelijk belangstelling - van jong tot oud en uit allerlei geledingen - en dit onderwerp sluit weer mooi aan bij de actualiteit.”

Om de nieuwsgierigheid te vergroten, wordt ieder jaar gezocht naar een andere locatie. “Enercon bood zich al eerder aan. In een trainingscentrum verwacht je niet direct een gehoorzaal, maar de sfeer past goed bij het thema.” Directeur Bram van Noort geeft als onderdeel van het programma een korte presentatie over Enercon.

De avond staat onder voorzitterschap van Jetze Kempenaar. Vast onderdeel is de uitreiking van de duurzaamheidsbokaal. De Pioniers van de Toekomst kennen de award toe aan een onderneming, instelling of maatschappelijke groepering die in het afgelopen jaar bewezen heeft klimaatbewust te zijn.

[Bij de foto:] De werkgroep symposium. V.l.n.r.: Henk Ferbeek, Roos Menkveld, Ilse Gnodde en Jan Steffens (niet op de foto: Taco Buissant des Amorie).