Flevoland telt ruim 4.700 mensen met dementie. Mede door vergrijzing zal dit aantal in 2040 naar schatting toenemen tot zo’n 9.700. Met een ruime verdubbeling van het aantal in 2040 is Flevoland de Nederlandse provincies met de grootste stijging. De zorgvraag stijgt hierdoor sneller dan het aantal beschikbare mantelzorgers. Dit blijkt uit onderzoek van thuiszorgorganisatie Zuster Jansen op basis van data van het CBS, Vektis en Alzheimer Nederland.
Aantal mensen met dementie stijgt harder dan aantal mantelzorgersVolgens Alzheimer Nederland krijgt iemand met dementie gemiddeld hulp van 2,6 mantelzorgers. In 2040 zal dit aantal dalen naar 1,7. Dat betekent dat de nu al zwaar belaste mantelzorgers er straks gemiddeld meer dan 30 uur extra zorg per week bij krijgen. Willen we over vijftien jaar dezelfde zorg blijven bieden aan mensen met dementie, dan komen we naar verwachting ruim 416.000 mantelzorgers tekort. In Flevoland gaat het om een tekort van zo’n 8.700 zorgende naasten.
In Flevoland heeft Almere de meeste mantelzorgers nodigMensen met dementie hebben steeds meer zorg nodig. In de beginfase van de ziekte kunnen naasten vaak nog te hulp schieten, maar in de toekomst zullen er steeds minder mantelzorgers beschikbaar zijn om de zorg bij dementie te dragen.
Streven we om in 2040 per gemeente dezelfde zorg te kunnen leveren als vandaag de dag? Dan zijn er tegen die tijd vooral in Almere veel mantelzorgers nodig. Naar schatting zal hier over vijftien jaar een tekort zijn van 4.190 mantelzorgers. Ook in Lelystad is het waarschijnlijk alle hens aan dek vanwege een tekort van zo’n 1.720 mantelzorgers.
De top 5 Flevolandse gemeenten die in 2040 de meeste mantelzorgers nodig gaan hebben vanwege het stijgend aantal mensen met dementie is:
De gemeente Urk heeft de ‘minste’ extra mantelzorgers nodig, al gaat het hier alsnog om een tekort van zo’n 300 hulpkrachten.
Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Meer informatie over het onderzoek vind je op de onderzoekspagina: https://www.zusterjansen.nl/blog/dementie-mantelzorg/