Ondertekening uitvoeringsagenda wonen, welzijn en zorg

04 apr , 20:14 Gemeente
ondertekening uitvoeringsagenda wonen welzijn en zorg
Gemeente Noordoostpolder
Ondertekening: Johan Brongers (Carrefour), Judith de Groot (Mercatus), Albert Hilvers (ZONL), Toon van Steen (gemeente Noordoostpolder)

Woningcorporatie Mercatus, Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL), welzijnsorganisatie Carrefour en gemeente Noordoostpolder ondertekenden op 4 april de uitvoeringsagenda wonen, welzijn en zorg Noordoostpolder.

Hierin staat hoe de partners de komende jaren samenwerken aan voldoende passende woningen in een passende woonomgeving voor ouderen. En andere inwoners die zorg of ondersteuning nodig hebben. 

De uitvoeringsagenda richt zich op drie actielijnen: realiseren van voldoende passend woningaanbod, optimaal benutten van woonzorglocaties en vergroten van bewustwording van inwoners over langer zelfstandig wonen.

Krachten bundelen voor grote opgave

De ondertekening markeert een belangrijke stap in de samenwerking tussen de partners. Zij bundelen hun krachten om concrete oplossingen te bieden voor de uitdagingen rond wonen, welzijn en zorg.

Wethouder Jansen: “We staan voor een grote opgave. De vergrijzing neemt toe en steeds meer inwoners blijven (langer) thuis wonen en ontvangen daar de benodigde zorg of ondersteuning. Met deze uitvoeringsagenda zorgen we ervoor dat iedereen in Noordoostpolder prettig kan blijven wonen en de passende zorg en ondersteuning ontvangt.”

Groeiende behoefte woningen voor ouderen

Uit onderzoek blijkt dat er een groeiende behoefte is aan woningen voor ouderen in de gemeente Noordoostpolder. Deels wordt deze behoefte ingevuld door aanpassingen in bestaande woningen. Er zijn ook nieuwe woningen nodig. Hoewel in de huidige plannen voor nieuwbouw al veel projecten staan met woningen voor ouderen, zijn er nog te weinig zorggeschikte woningen gepland. De samenwerkingspartners hebben de komende jaren extra aandacht voor het voldoende ontwikkelen van dit type woningen. Zorggeschikte woningen zijn zo ontworpen of aangepast zodat ze geschikt zijn voor verpleegzorg. Deze woningen zijn rolstoel- of rollatorgeschikt, met voldoende ruimte bij de entree, in de toiletruimte en in de badkamer.

Bewustwording en preventie helpt inwoners

Er wordt ook ingezet op preventie en het vergroten van bewustwording van inwoners. De samenwerkingspartners organiseren onder andere bewustwordingscampagnes en informatiebijeenkomsten voor inwoners over langer thuis wonen. Met als centrale vraag: Hoekunnen inwoners zich goed voorbereiden op hun toekomstige woon- en zorgbehoefte?

Samen aan de slag

De uitvoeringsagenda is geen eindpunt, maar een startpunt voor de verdere samenwerking.

Met deze aanpak werkt Noordoostpolder aan een inclusieve en leefbare gemeenschap, waarin iedereen – ongeacht zorgvraag of levensfase – op een fijne manier in de gemeente kan blijven wonen.