Slotceremonie Floriade Expo 2022 met 22 Awards voor deelnemers en exposanten

Schooltuinen Amsterdam-Almere Utopia-Island
Schooltuinen Amsterdam-Almere Utopia-Island
Foto: Elles de Vries

Zondag 9 oktober genoten de laatste bezoekers van de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 met als thema Growing Green Cities. Deze laatste dag werd afgesloten met een slotceremonie voor alle deelnemers.

ALMERE, 13-10-2022 – Floriade Expo 2022 kenmerkte zich door een enorme rijkdom aan bloemen en planten, maar stond ook in het teken van groene innovaties en andere manieren om ‘groen’ te waarderen, zoals de ecosystemen van bomen en planten. Floriade was vooral uniek met haar Arboretum van 3.000 bomen dat onderdeel blijft van het stadsdeel ‘Hortus’. De publieksfavorieten van deze Expo waren Almeerse Wolunie, Treeport Zundert, Wilde Weelde, Amsterdam-Almere Paviljoen, Agroforestry en Groen Collectief. En de internationale officiële deelnemers Salt Water Cities van de Verenigde Arabische Emiraten, de Pigeon Towers van Qatar en het Duitse Biotopia.
De officiële prijzen werden toegekend door een expert jury bestaande uit leden van de AIPH, BIE en NTR onder leiding van juryvoorzitter Tim Briercliffe.
Official Awards
De award ceremonie was onderdeel van de official closing ceremony. In overeenstemming met de reglementen van de AIPH (International Association of Horticultural Producers) en BIE (Bureau International des Expositions) werden awards uitgereikt aan de deelnemers die het meest hebben bijgedragen aan het succes van de Expo en op de beste wijze hebben aangetoond hoe de tuinbouw ingezet kan worden om bij te dragen aan Growing Green Cities, het thema van de Expo. In totaal werden er 22 awards uitgereikt.
“De wedstrijden zijn van groot belang voor de AIPH, omdat ze deelnemers stimuleren om te focussen op hoge tuinbouwstandaarden, om nieuw gedachtegoed en ideeën voor de toekomst te stimuleren en om een ​​mooie bezoekerservaring te creëren.”, aldus juryvoorzitter Tim Briercliffe (secretaris generaal AIPH).
Official Awards Exhibitors & Participants
The Natural Pavilion toont de toekomst van woningbouw met duurzaamheid en circulariteit als speerpunten. Het paviljoen bestaat voor 95% uit biobased materialen, waarvan het merendeel afkomstig is uit Nederland. De Exploded View Beyond Building bestaat uit 100 natuurlijke bouwmaterialen. De jury is van mening dat deze deelnemer het thema volledig heeft omarmd en ons een kijkje heeft gegeven in technologieën en ideeën die deel kunnen uitmaken van een duurzame toekomst. De natuurlijke wereld heeft veel antwoorden op de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd en zowel het paviljoen als het huis vertalen dat in een geweldige bezoekerservaring.
Deze tuin is ontworpen om je op een natuurlijke manier te prikkelen en je zintuigen aan het werk te zetten. “Als je door deze tuin loopt, voel je de energie ervan. Het heeft de Expo sterke kleuren en emotie gebracht en is tegelijkertijd een tuin die het hart bereikt. Deze tuin is gebaseerd op onderzoek en ervaring, mensen voelen zich prettiger op een plek als deze en dat voelde de jury zeker ook.”
Op Europarcs konden de bezoekers de nieuwe ‘re-creatie’ ervaren. In dit paviljoen kon men proeven hoe een duurzame vakantiewoning eruit zou kunnen zien, met twee CO2-neutrale woningen waarin nieuwe technologieën zijn toegepast.
In The Green House werden bezoekers meegenomen op een reis door de glastuinbouw: van zaadje of stek naar groenten en fruit om te proeven of naar prachtige bloemen en planten. Ook de nieuwste innovaties en ontwikkelingen op het gebied van onder meer kringlooplandbouw, klimaatadaptatie, biodiversiteit en voedselvoorziening waren hier te zien. In de High Tech Green House liet de professionele teelt aardbeien, paprika’s, gerbera’s en potanthuriums zien hoe innovatieve en duurzame teelt eruit ziet.
De stad volgens Wilde Weelde: groen, natuurlijk en vol leven voor mens, dier en plant. Een tuin ontworpen vanuit een ecologische visie voor een natuurrijke omgeving. Een spiraalvormige tuin waar men langs de oevers van het Weerwater kon wandelen en genieten van dit groene stadsplein vol prachtige inheemse bomen, bloemen en planten en een heuse voedselbank. De Wilde Weelde Stadstuin blijft ook na de Expo onderdeel van de groene stadswijk Hortus.
De Schooltuinen inzending op Utopia-eiland maakt deel uit van ‘The Voice of Urban Nature’, het gezamenlijke paviljoen bij Floriade van Amsterdam en Almere. Met de schooltuinlessen ‘Floriade Schooltuin’ brengt Amsterdam ruim 100 jaar schooltuinenervaring naar Almere. Het educatieaanbod van Stad & Natuur richt zich op de vier thema’s van de Expo: Greening, Feeding, Healtyhing & Energising the City. Door vroeg te beginnen met onderwijs over natuur en voedsel wordt al op jonge leeftijd begrip en respect voor de natuur ontwikkeld. Op deze manier leren kinderen al vroeg het belang van voedsel verbouwen en zo ook dus meer begrip voor de natuur. Schooltuinen zijn een leuke en leerzame manier voor kinderen om dit in praktijk te brengen. Kinderen van verschillende basisscholen hebben hard gewerkt aan hun stukje groen. De Schooltuinen blijven ook na de Expo op Utopia Island.
Theme Prizes
De Theme Prize erkent deelnemers die sterk verbonden zijn met het Expo Thema Growing Green Cities. De Nederlandse deelnemers Circuloco en Agroforestry van Stichting Weerwoud werden geëerd met deze prijs.
Circuloco was de plek op de Expo waar lokale ondernemers hun krachten hebben gebundeld op het gebied van circulariteit. Bezoekers hebben kunnen genieten van mooie producten, verhalen, toepassingen, kunst en inspiratie uit de omgeving van Almere. Na de Expo blijft het Circuloco paviljoen in de nieuwe stadswijk, waar het voor langere tijd dienst zal doen als circulaire hub en platform met lokale oplossingen.
Op 1,4 hectare grond laat Agroforestry zien hoe voedselvoorziening en ecosysteemherstel samengaan in de stad van de toekomst. Landbouw met bomen, struiken en vaste planten. Herstellende landbouw. Van akker tot stadsgroen. Op het agroforestry-terrein staan afwisselend stroken met gewassen zoals aardappelen en wortels, die na de oogst bruikbaar zijn voor het telen van andere gewassen. Om en om met deze stroken staan rijen met bomen en struiken zoals de zwarte bes, vijg, hop of walnotenboom. Ook na de Expo blijft het Agroforestry perceel bestaan op Utopia Island.
Official Awards Official Participants
Dit was een zeer moeilijke beslissing voor de jury omdat de lat erg hoog lag. De deelname van Duitsland voldeed echter aan alle vakjes voor de jury. “Met een sterk ondersteuningsteam konden ze bezoekers een meeslepende ervaring geven om te begrijpen hoe een duurzame toekomst eruit kan zien en welke rol we allemaal kunnen spelen. De daktuinen toonden nieuwe manieren van leven die mens en natuur integreren. Het team handhaafde de hoogste kwaliteit tot het einde en ze verdienen de hoogste lof voor wat ze hebben bereikt.”
Japan toonde een traditionele ecologische landbouwtuin en bloemententoonstellingen in de Satoyama-boerderij. “Elke twee weken tijdens de Expo creëerde Japan een geheel nieuw bloemenexpositie in het paviljoen. Ze schakelden telkens deskundige Japanse bloemsierkunstenaars in en de standaard was uitzonderlijk hoog. Elke expositie was relevant voor het seizoen en het thema, en toonde tegelijkertijd iets unieks Japans. Ze mogen heel trots zijn op deze geweldige prestatie.”
Theme Prize Official Particpants
De Theme Prize erkent deelnemers die sterk verbonden zijn met het Expo Thema Growing Green Cities. De Theme Prize voor Official Participants is gewonnen door  Italië voor haar Future Roots (outdoor) en India voor haar Heralding Healthy Revolution through Horticulture (indoor).
Special Awards
Naast de eerder genoemde awards werden er ook special awards uitgereikt.
Volgens de jury waren er een aantal officiële deelnemers die echt uitblonken op deze Expo. Ze hebben passie en zorg in hun deelname gestoken en in veel gevallen aanzienlijke investeringen gedaan. De heer Tim Briercliffe, voorzitter van de jury en secretaris-generaal van AIPH, reikte vijf speciale prijzen uit:
• Most Educational Exhibition
• Cultural Activities Award
• Hospitality Award
• Garden Experience Award
• Sustainability Award
Niemand gaat door deze tuin en dit paviljoen zonder veel te leren over de uitdagingen waarmee de VAE worden geconfronteerd en de geweldige oplossingen die beschikbaar zijn door het gebruik van planten. Het team van de VAE zorgde voor elke bezoeker en zorgde voor een unieke ervaring in de Expo. Het was echt een geweldige ervaring.”
Cultural Activities Award – Suriname – The Greenest Place, since ever
“Je zou het Surinaamse paviljoen niet kunnen ervaren zonder het gevoel te hebben dat je erbij bent, niet alleen met de planten maar ook met het eten en de mensen! Tijdens hun nationale vieringen hebben ze ‘de Expo overgenomen’ en nu hebben we allemaal het gevoel dat we Suriname veel beter begrijpen dan voorheen en voelen we hun passie voor dit zeer groene land.”
De Desert Nest-tentoonstelling is geïnspireerd op de natuur en het leven in de woestijn en biedt een vooruitstrevende visie op duurzame manieren om in harmonie met de omgeving te leven. “Iedereen voelde zich welkom in Qatar. Je kon niet alleen de verbazingwekkende duiventorens ervaren – de hoogste 3D-geprinte toren – je kon ook koffie en dadels proeven en traditionele jurken passen. Het was alsof je zelf in Qatar was en ze boden een geweldige manier om bezoekers te verwelkomen op hun eigen A1 World Horticultural Expo in Doha die over slechts een jaar tijd wordt geopend.”
Garden Experience Award – China – A Growing Chinese Bamboo Garden
Deze tuin combineert traditionele Chinese landschapsarchitectuur met de nieuwste tuinbouwontwikkelingen. “In deze Floriade heeft China het wonder en de veelzijdigheid van bamboe als onderbouwing van hun tuin laten zien. Ze gingen nog verder door het te vullen met mooie en goed onderhouden bloeiende planten. Het zorgde voor een ware tuinbeleving en de perfecte plek om te zitten, te ontspannen en ondergedompeld te worden in de tuin.”
Sustainability Award – Belgium – Regenerative Garden
De Belgische tuin staat vol met eetbare bloemen en planten. Het Belgische paviljoen is klein, maar groot van opzet, met geometrisch, speels en eigentijds design en uiterst duurzaam. Alle materialen zijn volledig herbruikbaar of biologisch afbreekbaar. “Zonder menselijke tussenkomst zou het paviljoen op natuurlijke wijze kunnen ontbinden. Zo is er gebruik gemaakt van kruis gelamineerd hout dat volledig recyclebaar is, zijn de muren en tegels van de binnenplaats gemaakt van samengeperste, ongebakken stenen uit aarde gecombineerd met bioplastic op basis van algenzetmeel.”
Tussen de verschillende prijsuitreikingen door zorgde het Almere Muziek Ensemble Black Pencil voor een muzikaal intermezzo met beelden van de openingsshow van Vis a Vis, Ulrike Quade Company presenteerde een scene uit de Floriade Main Show en het laatste intermezzo was door dansers van Theaterschool Almere samen met een Alluminous Light Art Festival projectie van Hive door Daphne Karstens.
In overeenstemming met de AIPH- en BIE-voorschriften voor A1 Wereld Tuinbouw Tentoonstellingen zijn de wedstrijden bedoeld om die deelnemers te erkennen die het meest hebben bijgedragen tot het succes van de Expo en die het beste gebruik van de tuinbouw hebben laten zien om het thema van de Expo over te brengen: Growing Green Cities.
Naast alle productwedstrijden heeft Floriade Expo 2022 twee wedstrijden voor deelnemers: de officiële deelnemerswedstrijd en de exposantenwedstrijd met.
Alle deelnemers zijn drie keer beoordeeld, aan het begin, midden en einde van de Expo, door een deskundige jury die de AIPH, BIE en NTR vertegenwoordigt. De negen juryleden kwamen uit de hele wereld, zelfs uit Canada en het Chinese Taipei.
Floriade Expo 2022
For six months, from 14 April 2022 until 9 October 2022, Almere (NL) was the stage for the World Horticultural Exhibition Floriade Expo 2022. During the Floriade, the Dutch horticulture sector, together with national and international partners, showed green solutions that can make our cities more fun, liveable and sustainable. The theme of “Growing Green Cities” was central on the 60-hectare site.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen