Vogelbescherming: ‘Nestkasten én groen tegen eikenprocessierups’

Nest eikenprocessierupsen onderaan tak eikenboom.
Foto: mhpublicaties.nl

Nestkastjes opgehangen in de strijd tegen de eikenprocessierups, maar toch geen bewoners? Richt de omgeving goed in, zegt de Vogelbescherming.

De eikenprocessierups heeft veel natuurlijke vijanden: insecten, vogels en vleermuizen. Om de rups en daarmee de irritatie veroorzakende brandharen te bestrijden, is het ophangen van nestkastjes effectief gebleken.

Maar om mezen te stimuleren de kastjes te bevolken, moet ook de omgeving aanlokkelijk ingericht zijn. Dat betekent dat er voldoende (bessen)struiken, bloeiende planten en water (vijver of platte schaal) in de directe omgeving moet zijn.

De Vogelbescherming geeft tips: Eikenprocessierups nu goed aanpakken

De boswachter legt uit….

Boswachter Harco Bergman van het Kuinderbos pleit al langer voor het ophangen van nestkasten en natuurlijk groenbeheer:

Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups

Het gebruik van onnatuurlijke middelen zoals plastic en lijm wordt ten zeerste afgeraden, omdat die meer schade veroorzaken dan dat ze effectief zijn.

Plak geen plastic tegen eikenprocessierups

Lijmband om eik heel dieronvriendelijk

Doe mee met de wedstrijd nestkastje versieren

Om voor het plaatsen van nestkasten extra aandacht te vragen heeft de Lionsclub Noordoostpolder in samenwerking met Staatsbosbeheer een ludieke actie opgezet: De grootste nestkast van Nederland  Hier is een wedstrijd aan verbonden. Lees voor de spelregels vorenstaand artikel.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden