Plak geen plastic tegen eikenprocessierups!

Foto: mhpublicaties.nl

Alle goede bedoelingen ten spijt, veel ‘remedies’ tegen de eikenprocessierups doen meer kwaad dan goed. Natuurorganisaties roepen op geen plastic en plakstrips op te hangen.

Plakstrips worden aangeprezen als ecologisch verantwoord, maar ze zijn ronduit schadelijk. Alle insecten blijven er namelijk op plakken en ook vleermuizen en vogels. Het gedrag van eikenprocessierupsen wordt er juist door verstoord, stelt het Kenniscentrum Eikenprocessierups op Nature Today  De leider van de groep blijft plakken, waarna er bij de rest stress ontstaat, waarop ze hun brandharen juist gaan afschieten.

En plastic folie rond een boom houdt de eikenprocessierups niet tegen. “We zien al jaren dat ze langs een spinseldraad die ze zelf maken over de waarschuwingslinten (eveneens van plastic) lopen en zelfs achter of boven de linten hun nesten bouwen”, aldus het Kenniscentrum Eikenprocessierups.

Eikenprocessierupsen lopen ook achter het plastic langs, waardoor het gevaar bestaat dat vogels plastic binnen krijgen als ze de rupsen willen opeten. Bovendien kan het plastic verwaaien en in de natuur terechtkomen, wat allesbehalve duurzaam is.

NESTKAST: ‘Nestkasten niet de oplossing’

In het jaarverslag broedseizoen 2019 van het Landelijk NEtwerk voor STudies aan nestKASTbroeders – waar ook SOVON deel van uitmaakt – staat dat nestkasten ophangen ook niet de oplossing is, maar dat er vooral moet worden ingezet op het bevorderen van biodiversiteit.

Zie ook: Lijmband om eik heel dieronvriendelijk

Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden