„Niet doen wat mogelijk is, maar doen wat noodzakelijk is.” Die aanpak spreekt burgemeester Aucke van der Werff aan. Hij richtte zijn aandeel in het Duurzaamheidssymposium op sociale duurzaamheid.
Van der Werff liet maandag 9 oktober tijdens het symposium in de Bantsiliek in Bant een filmpje zien van de heldhaftige redding van paarden bij Marrum in 2006.
Hij was in die tijd burgemeester van de buurgemeente en herinnerde zich hoe zijn collega, burgemeester van Ferweradeel, er alles aan gedaan had om de kudde op het vaste land te krijgen. Maar wat een troepenmacht niet lukte, lukte een paar doortastende jonge vrouwen wel.
„Wat ik hier mee wil aangeven is dat we niet moeten wachten tot formele leiders een besluit genomen hebben, maar je moet zelf doen wat je kunt.”
Zo ook waar het duurzaamheidsinitiatieven betreft. „Wij kunnen niet als overheid de samenleving op sleeptouw nemen, maar we kunnen wel initiatieven uit de samenleving stimuleren en faciliteren. Het verzet tegen schaliegas bijvoorbeeld begon vanuit de samenleving en met elkaar hebben we ervoor gezorgd dat dat hier niet gaat gebeuren.”
Duurzaam denken moet zich als een olievlek uitspreiden in de samenleving en wat Van der Werff betreft hoort daar ook sociale duurzaamheid bij. „Daar maak ik me wel zorgen over als ik zie hoe wij verrechtsen en de poorten gesloten houden voor vluchtelingen.”
Hij spreekt schande van de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. „Daarmee houd je onevenwichtigheid in de wereld niet alleen in stand, maar die vergroot je ook nog. De climate change hebben wij mede op ons geweten, maar als mensen dan vluchten voor onder meer hitte en overstromingen, geven wij niet thuis."
"Hoe we met elkaar omgaan en elkaar respecteren is ook voor de lange termijn van belang. Ik zou het een idee vinden om in een maatschappij die uit elkaar dreigt te drijven weer verbinding te zoeken met gemeenten in het buitenland.”
Zie ook:
Thomas Rau: Mind change van bezit naar bruikleen
Hettty Klavers: Dealen met de gevolgen van klimaatverandering
Uitreiking award duurzaamheid 2017 aan Monique Takes