Bloeiende vetplant Hemelsleutel zeldzaam in het wild in Flevoland

Hemelsleutel
Hemelsleutel
Foto: parelprojecten.nl

Hemelsleutel is een opvallende vetplant die je misschien uit de tuin kent. Vanwege zijn mooie bloeiwijze wordt de soort vaak in tuinen aangeplant. Ook in het wild kun je nu genieten van de grote trossen bloemen van de hemelsleutel. Voor een vetplant wordt de soort relatief hoog, waardoor je hem makkelijk kunt herkennen.

FLEVOLAND, 28-08-2021 – Al sinds de Middeleeuwen weten mensen hemelsleutel te vinden. De plant werd toen gebruikt om boze geesten en heksen te weren. Later werd een vlies dat onderdeel is van het blad gebruikt om open wonden te behandelen.

Hemelsleutel staat op zonnige tot halfbeschaduwde, halfvoedselrijke, droge tot vochtige, niet of weinig bemeste, matig zure tot basische bodems bestaande uit zand, zavel, leem of lichte klei. De overblijvende en zeer variabele plant staat in de binnenduinen en in lichte bossen, bosranden, struwelen en heggen, in graslanden en akkers, langs slootkanten en spoorwegen. Verder op rivier- en kanaaldijken, op zandige, steenachtige plaatsen, puinhellingen en op stortplaatsen, op steenhopen en op muren.

Flevoland

Nederland valt geheel binnen het Europese deel van het verspreidingsgebied. Ook wordt ze als sierplant gebruikt en slaat gemakkelijk op uit weggeworpen tuinafval. Ze is algemeen op de hoge zandgronden, in Zuid-Limburg en de Zeeuwse en Hollandse duinen, vrij zeldzaam in Zeeland en de laagveengebieden en zeer zeldzaam in Flevoland en het Waddengebied. Hemelsleutel is van Roze hemelsleutel en Bastaardhemelsleutel te onderscheiden door de bladstand en de ontwikkeling en lengte van de meeldraden.

 

Bron: Nature Today

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen