Jakobskruiskruid verdient slechte naam niet

Jakobskruiskruid gedijt goed op zandgrond.
Jakobskruiskruid gedijt goed op zandgrond.
Foto: mhpublicaties.nl

Wie deze zomer de natuur introk, is het vast opgevallen. Velden vol gele bloemen, het Jakobskruiskruid. Stichting FLORON breekt een lans voor deze inheemse soort die verguisd dreigt te worden.

LANDELIJK, 31-08-2021 – Jakobskruiskruid hoort bij de Nederlandse natuur en is een belangrijke voedselbron voor zeker 150 insectensoorten. Zo’n 77 soorten zijn er zelfs van afhankelijk.

Jacobskruiskruid doet het goed op zanderige plekken en mede door natuurontwikkeling waarbij verschraling van de grond optreedt, verspreidt de plant zich snel. Agrariërs, met name paardenhouders, hebben echter een hekel aan het kruid, omdat deze gifstoffen bevat: PA’s (pyrrolizidine alkaloïden).

Dit jaar is er – volgens een artikel in Nature Today – weer veel ophef over de plant. Dat heeft geleid tot Kamervragen, waarbij zelfs wordt opgeroepen de soort te verdelgen. Onterecht, vindt FLORON, om vorengenoemde reden. Bij schade door vergiftiging moet het bovendien gaan om grote hoeveelheden.

De meeste grazers eten de plant trouwens niet als deze in de wei staat. Dat gebeurt alleen als de plant in gemaaid gras en hooi zit. De plant kan met goed beheer dus heel goed buiten grazige weiden gehouden worden.

Voor meer informatie en bron: www.naturetoday.com

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen