Voorstel voor een ‘inclusiepanel’ haalt het niet

Foto: Pixabay.com

Gemeente Noordoostpolder krijgt voorlopig geen ‘inclusiepanel’. Een motie van ChristenUnie-SGP, GroenLinks, D66, PvdA en SP kreeg woensdag geen meerderheid in de gemeenteraad. De indieners willen met zo’n panel mensen met een chronische beperking of aandoening meer betrekken bij plannen voor de openbare ruimte.

EMMELOORD, 17-02-2022 – Volgens Gerda Knijnenberg (ChristenUnie-SGP) staan de komende tijd veel plannen op stapel waarbij de ervaring van deze doelgroep belangrijk is. Nu schort er volgens haar en haar mede-indieners, nogal wat aan de toegankelijkheid van gebouwen en de openbare ruimte.

Volgens de vijf partijen roept een VN-verdrag ook op tot meer aandacht voor deze groep. Omdat de partijen in de vorige raadsvergadering merkten dat er te weinig draagvlak was voor een inclusiepanel, pasten ze de motie aan. Ze riepen nu het college op om meer mensen met een chronische aandoening meer te betrekken bij plannen en de mogelijkheden
van een inclusiepanel te onderzoeken.

Ook daarvoor kregen ze niet voldoende handen op elkaar, waarna de oude motie van stal werd gehaald. De andere partijen vinden een toezegging van wethouder Wijnants voldoende. De SP verbaast zich over de ‘terughoudendheid’ van de tegenstemmers en opperde dat die inclusiviteit geen prioriteit vinden. “Dat steekt: wij hebben alleen een verschil van inzicht over de procedure”, antwoordde Linda Verduin van de VVD. “Wij vinden inclusie heel belangrijk, maar twijfelen of een panel daarvoor het juiste instrument is”, zegt ook Gonny Schot van het CDA.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen