Anja Bos-van der Groep, Kees van der Sar, Helmich Hulleman, Klaas de Jong, Nico Kamp, Steffen Wielenga en Grietje Raap-Nieuwhuizen zijn woensdag 26 april 2017 door burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Deze zeven inwoners van Noordoostpolder ontvingen woensdag 26 april een Koninklijke onderscheiding.
Anja Bos-van der Groep is al sinds 1988 actief als mantelzorger voor haar echtgenoot en zorgt voor haar pleegkinderen. Daarnaast doet ze ook nog vrijwilligerswerk bij museum Nagele en bij Stichting Zonnebloem Nagele.
In de beginjaren vulde Anja haar taak als mantelzorger nog in naast haar werk in Amsterdam. Toen de gezondheidstoestand van haar echtgenoot verder achteruit ging heeft ze haar baan opgezegd. Ze werd fulltime mantelzorger. Altijd met een opgewekt gemoed.
Anja is zo’n persoon die voor een ander klaarstaat en overal en altijd bereid is een actieve bijdrage te leveren. Met tomeloze energie en vanuit een positieve levenshouding.
Kees van der Sar zet zich al sinds 1982 intensief en belangeloos in voor verenigingen, organisaties, clubs en de kerk binnen de gemeente Noordoostpolder, en in het bijzonder voor het dorp Nagele.
Zo was hij vanaf 1982 tot heden achtereenvolgens jeugdleider bij de Gereformeerde Kerk Nagele, voorzitter en actief vrijwilliger bij de Trekker Trek Vereniging Emmeloord, diaken bij de Gereformeerde Kerk Nagele, voorzitter van het schoolbestuur van de pc basisschool de Klimop, voorzitter van de Ondernemersvereniging Nagele, voorzitter van de Vereniging voor Dorpsbelang Nagele, voorzitter kerkenraad PKN Nagele, vrijwilliger en verkeersregelaar bij tal van activiteiten, en sinds ruim een jaar ook gids bij experience centrum 11 Beaufort.
Deze vrijwilligersactiviteiten deed en doet Kees naast zijn dagelijkse werk. Hij is al meer dan 40 jaar werkzaam bij dezelfde firma, waarvan hij de laatste 12 jaar mede-eigenaar is.
Helmich Hulleman is voorgedragen om zijn inzet voor de kerk en samenleving in het algemeen en zijn betrokkenheid en de zorg voor hen die het moeilijk hebben in het bijzonder. Bij Helmich Hulleman staat de mens voorop, ongeacht zijn afkomst, geloof of meningsuiting.
Helmich Hulleman is al meer dan 40 jaar actief binnen de Protestantse gemeente in Emmeloord. Daarnaast is hij ook nog actief bij het Christelijk Mannenkoor Emmeloord, de Stichting Present Noordoostpolder en bij De Zonnebloem.
De mensen die hem voorgedragen hebben zijn stuk voor stuk van mening dat Helmich Hulleman het verdient om voor dat vele belangeloze werk een keer in het zonnetje te worden gezet.
Klaas de Jong is al meer dan 50 jaar actief in de muziek (HaFaBra). Als actief lid, bestuurder, organisator, dirigent, maar ‘last but not least’ als opleider van jeugdige en aankomende muzikanten.
Halverwege de jaren ‘70 was er een grote actie om leerlingen te enthousiasmeren voor de blaasmuziek. Klaas ging die leerlingen opleiden en werd tevens dirigent van het jeugdorkest. Naast zijn drukke baan als boekhouder in het bedrijfsleven volgde hij een studie en behaalde alle theoretische vakken die horen bij het Praktijkdiploma Harmonie en Fanfare.
Onvermoeibaar en onbaatzuchtig heeft hij zich sindsdien op zowel bestuurlijk als op uitvoerend vlak ingezet voor de blaasmuziek in de Noordoostpolder. In 2008 dreigde Flevo Brass opgeheven te worden door een te gering aantal leden. Samen met enkele andere mensen heeft Klaas een doorstart weten te bewerkstelligen. Met name door Klaas is de vereniging intussen weer gegroeid tot een bijna voltallige brassband.
Veel jongeren binnen de gemeente zijn door het enthousiasme van Klaas met de (blaas)muziek in aanraking gekomen en ‘besmet’ geraakt. Hij wordt geprezen voor zijn inbreng, inzet en enthousiasme.
Nico Kamp kan worden gezien als de drijvende kracht achter de oprichting en het tot bloei brengen van de handboogschutterij in Noordoostpolder.
Half jaren '80 werd Nico Kamp lid van de Schietvereniging de Korrel. Bij de Emmeloordse schietvereniging was hij jarenlang voorzitter en verzorgde hij de communicatie van de vereniging. Tijdens een demonstratieactiviteit in 1994 raakte hij in de ban van het handboogschieten.
Onder de bestuurlijke vleugels van s.v. de Korrel werd een handboogsportafdeling opgericht. Enkele jaren later is in goed overleg besloten deze afdeling af te splitsen en te verzelfstandigen. Vanaf de eerste oprichting in 1994 tot op de dag van vandaag heeft Nico zich ingezet voor de handboogsportvereniging.
Als fanatiek sporter/schutter, voorzitter, penningmeester, lid van het dagelijks bestuur, vice-voorzitter, wedstrijdleider voor regionale bondswedstrijden, als trainer en instructeur voor nieuwe leden en de man die de stukjes schreef in de lokale media.
Ook heeft hij de club belangeloos een jaar of tien huisvesting geboden in de boerenschuur op zijn eigen bedrijf. Nico is in het bestuur van de regio van de Nederlandse Handboogbond actief geweest en heeft als sporter diverse records op zijn naam gezet.
In 1987 raakte Steffen Wielenga actief betrokken bij zang-/muziektheatergroep Newland in Emmeloord. Vanwege zijn technische kennis werd hij de vaste geluidstechnicus van de groep en daarnaast werd hij de producent van de décors. Zo’n tien jaar later werd hij ook technicus bij de lokale omroep radio Noordoostpolder.
Steffen was in die jaren binnen het Emelwerda college altijd al de begeleider en fotograaf en later ook de organisator van één of meerdere loopgroepen tijdens de jaarlijkse 11-dorpenloop. In 2008 nam hij een half jaar verlof om zich een groot deel van die tijd in te zetten voor technische ondersteuning van de Lusulu High School en training van een medewerker, in het dorp Lusulu in het noordwesten van Zimbabwe.
Na terugkomst in Nederland is Steffen toegetreden tot het bestuur van de Stichting Lusulu en bijna jaarlijks teruggegaan naar Zimbabwe om te helpen bij het oplossen van problemen bij de water- en elektriciteitsvoorziening. Al die activiteiten heeft hij altijd belangeloos gedaan en doet dat nog steeds.
Grietje Raap-Nieuwenhuizen zet zich al meer dan 40 jaar in voor de samenleving in Noordoostpolder in het algemeen, en voor het dorp Espel in het bijzonder. De ondersteuningsbrieven vanuit de Protestantse Gemeente Creil-Espel, de bowlingvereniging Espel en de vereniging Espeler Vrouwen Algemeen geven daar zonder uitzondering blijk van.
Door de mensen die haar hebben voorgedragen, wordt zij omschreven als een persoon die altijd voor iedereen klaar staat en daadwerkelijk bereid is overal een actieve bijdrage te leveren. Zij is enthousiast, betrokken, initiatiefrijk, zorgvuldig en een harde werker.
Met haar nuchtere kijk op zaken en door haar ervaring is zij van onschatbare waarde bij zowel de uitvoering van zaken alsook het oplossen van problemen. Voor Grietje geldt zeker dat vrijwillig niet vrijblijvend is. Zij heeft zich al die jaren op haar eigen bescheiden wijze gedragen als een onderneemster in het vrijwilligerswerk.