Minder woningen erbij in Noordoostpolder als huurbevriezing doorgaat

24 apr , 6:57 Nieuws
bouwen renovatie verbouwing
pixabay.com

Woningcorporatie Mercatus kan de komende tien jaar 200 huizen minder bouwen als de sociale huren dit jaar en in 2026 worden bevroren. Ook zullen zittende huurders langer moeten wachten op het verduurzamen van hun woning.

Vorige week spraken de coalitiepartijen in de voorjaarsnota af om de sociale huren in 2025 en 2026 te bevriezen oftewel: niet te verhogen. Als de Tweede én Eerste Kamer later dit voorjaar instemmen met deze plannen, zal dat grote gevolgen hebben voor mensen die nu een woning zoeken in de Noordoostpolder én voor de huidige huurders van Mercatus.

Mercatus heeft met de gemeente Noordoostpolder afgesproken om de komende tien jaar 600 woningen toe te voegen aan het huidige woningbestand van 4500. Als dit jaar en in 2026 de huren niet mogen stijgen, loopt Mercatus veel inkomsten mis: ongeveer 750.000 euro dit jaar en dit loopt op naar 2,7 miljoen euro.

Op de lange termijn betekent dit dat het aantal huurwoningen van Mercatus de komende tien jaar niet met de geplande zeshonderd woningen, maar met slechts 400 woningen kan groeien.

Ook zal Mercatus de geplande verduurzaming van de huidige huurwoningen moeten uitstellen of heroverwegen, zoals het isoleren van daken en muren en het plaatsen van dubbel glas en zonnepanelen.

Huurders zitten daardoor nog langer met een hoge energierekening opgescheept.

Tot slot zal Mercatus ook moeten overwegen om bepaalde nieuwbouwprojecten mogelijk uit te stellen.

Zoals de Rozenwijk aan de Oude Espelerweg in Emmeloord. Mercatus zou hier zestien appartementen en 24 kleine eengezinswoningen bouwen. Een ander project dat Mercatus mogelijk moet uitstellen of heroverwegen is het Dokter Jansenpark in Emmeloord, het voormalige ziekenhuis. In dit plan zijn ruim 60 huurappartementen opgenomen.

Al met al brengt de voorgenomen huurbevriezing dus heel veel onzekerheid met zich mee voor de huurders. Een situatie die bestuurder Judith de Groot ‘zeer onwenselijk’ vindt. “Natuurlijk zullen veel huurders op de korte termijn vast blij zijn dat hun huur niet omhoog gaat. Maar op langere termijn brengt de huurbevriezing heel veel onzekerheid met zich mee voor onze huurders. Wordt mijn huis nu wel of niet gerenoveerd? Krijg ik wel of geen zonnepanelen en een warmtepomp? Terwijl wij het juist ontzettend belangrijk vinden dat ze weten waar ze aan toe zijn.”

En ook voor mensen die nog een huis zoeken, breekt er een onzekere tijd aan. De Groot: “Ze zullen nog langer moeten wachten op een woning, omdat we gewoon minder huizen kunnen bouwen de komende tien jaar.”

Bestuurder De Groot is dan ook niet te spreken over de plannen in de voorjaarsnota. “De overheid toont zich een zeer onbetrouwbare partner.” Ze hoopt dat de afspraken worden teruggedraaid óf dat de woningcorporaties worden gecompenseerd “Het gaat ons erom dat we kunnen blijven investeren in het bouwen van nieuwe huizen en het verduurzamen van onze woningen.”