Noordoostpolder biedt oorlogsvluchtelingen onderdak

Asielzoekerscentrum Luttelgeest.
Asielzoekerscentrum Luttelgeest.
Foto: Erik Driessen

Leegstand in het asielzoekerscentrum in Luttelgeest en beelden van rampzalige omstandigheden voor oorlogsvluchtelingen op de Balkan. Voor de gemeente Noordoostpolder is één en één twee: Rijk en COA mogen een telefoontje uit Emmeloord verwachten met de mededeling dat oorlogsvluchtelingen welkom zijn in de polder.

PvdA-GroenLinks, ChristenUnie-SGP en de SP kwamen maandagavond in de gemeenteraad met een motie die het college opriep om actie te ondernemen. Burgemeester en wethouders liepen zelf echter ook al rond met dat plan.

Leegstand in asielzoekerscentrum Luttelgeest

,,Het viel ons op dat het asielzoekerscentrum razendsnel leegloopt. Als je dat dan koppelt aan de beelden op televisie…”, aldus burgemeester Van der Werff, die sprak over 350 vrije plekken in het asielzoekerscentrum.

Die wilde eerst een uitspraak van de gemeenteraad voordat hij de situatie zou aankaarten. ,,Maar als u zegt dat wij aan de slag mogen, doen we dat met gezwinde spoed. Als burgemeester zou ik daar trots op zijn. Wij zijn een gastvrije gemeente.”

Van der Werff kreeg die steun inderdaad. Alleen Van Steen en Tuinenga van de Politieke Unie en VVD’er Keur stemden tegen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen