Filmhuis Emmeloord vertoont ‘de andere’ Sisi-film

Foto: Filmhuis Emmeloord

Filmhuis Emmeloord vertoont 5 oktober Corsage, een radicaal nieuwe interpretatie van het leven van keizerin Elisabeth van het Habsburgse rijk. In de film wordt afgerekend met de mierzoete kitsch van de beroemde miniserie met Romy Schneider.

EMMELOORD, 26-09-2022 – De Elisabeth van de Oostenrijkse regisseur Marie Kreutzer is het tegenovergestelde van de romantische Sissi uit de films die ieder jaar weer met Kerst op televisie zijn. Corsage begint in 1877, Elisabeth wordt veertig en trekt zich steeds verder terug uit het openbare leven. Het liefst zou ze haar korset (de ‘corsage’ uit de titel) afgooien, maar dat gaat zomaar niet.

De keizerin probeert te ontkomen aan het protocol van het Weense hof. Het resultaat is een bijzonder fraai kostuumdrama vol indrukwekkende scènes. Geen weelderige pracht en praal, maar een ingetogen film vol doelbewuste anachronismen; een plastic emmer, muziek van de Rolling Stones, een telefoon, een moderne tractor. Zijn het sporen van een tijd waarin Elisabeth eigenlijk had moeten leven?

De hoofdrol wordt uitmuntend vertolkt door Vicky Krieps (ook te zien in Bergman Island, de openingsfilm van Filmhuis Emmeloord dit seizoen). Verzet en verbittering, eenzaamheid en levenslust, in het spel van Krieps vindt alles zijn evenwicht. Het maakt van haar Sisi zowel een wensdroom als een levensechte vrouw.

Woensdag 5 oktober | 20.30 uur
Corsage
113 minuten | Regie: Marie Kreutzer

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen