Cultuurbedrijf Noordoostpolder opent internationale kunst- & poëzieroute ‘Dichter op het Water’

Op zondag 18 juli is door burgemeester van de Noordoostpolder Roger de Groot de internationale kunst- & poëzieroute ‘Dichter op het Water’ op Werelderfgoed Schokland geopend. In de onlangs gerealiseerde Museumtuin, naast Museum Schokland, doopte De Groot op poëtische wijze een anker met kostbaar water.

SCHOKLAND, 19-07-2021 – Symbolisch voor het eeuwenoude verhaal van Schokland en tevens het onderwerp van de kunst- & poëzieroute. Dichter op het Water is te zien tot en met 3 oktober 2021. De route start in Museum Schokland en loopt door het unieke natuurgebied, dat in beheer is van Stichting Het Flevo-landschap.

Na de succesvolle eerdere edities ‘Dichter op het land’ (2019) en ‘EB’ (2020) stelde curator Pat van Boeckel dit jaar de indrukwekkende beeldenroute Dichter op het Water samen. Meer dan anderhalve eeuw na de ontruiming van Schokland beleven we de strijd met het water opnieuw. Wrang, omdat dit thema momenteel actueler is dan ooit. Het hele land, de hele wereld, heeft te maken met een stijgende zeespiegel en veranderend klimaat. Bouwen we hogere dijken, of zoeken we het anderszins hoger? Museum Schokland nodigt bezoekers uit om na te denken over deze vragen.

Werelderfgoed Schokland
Dichter op het Water is een zintuigelijke route. De beelden en installaties zijn geplaatst in de indrukwekkende natuur van Werelderfgoed Schokland. Behalve kunst en poëzie komt de bezoeker in aanraking met stilte, het (agrarische) landschap, de weidsheid van de polder en de unieke natuurwaarden. De route start op het oude, hoger gelegen land van het voormalige eiland en voert vervolgens over de voormalige Zuiderzeebodem. Op en rondom dit gebied, nu in beheer door Stichting het Flevo-landschap, zijn sporen teruggevonden van prehistorische bewoning. Nu vind je hier een bijzondere mix van polderlandschap en Nieuwe Natuur. Deze unieke waarden zorgden ervoor dat Schokland in 1995 het eerste Nederlandse UNESCO Werelderfgoed werd.

Poëziedag
Poëzie is een centraal thema tijdens Dichter op het Water. In het kader hiervan vindt zaterdag 24 juli een gratis poëziedag plaats. In de Museumtuin treedt kunstenaar en muzikant Broeder Dieleman, afkomstig uit Zeeuws-Vlaanderen, op. Broeder Dieleman bezingt in zijn dialect het landschap, de natuur, personen en historische gebeurtenissen. Daarnaast brengt de Urker stadsdichter Fokke Geert Hoekstra werk ten gehore van Lennaert Nijgh, de tekstdichter van Boudewijn de Groot, Ramses Shaffy en Rob de Nijs. Met zijn stichting ‘Het Goede Schip’ ontfermt Hoekstra zich over het woonschip van Lennaert Nijgh, varend cultureel erfgoed. Thomas Gerla en Marlou Kamstra, twee dichters uit Lelystad, zullen voordragen uit eigen werk. Voor de Poëziedag zijn nog enkele gratis kaarten beschikbaar – een reservering en een geldig entreebewijs voor het museum zijn verplicht.

KinderKunstRoute
De KinderKunstRoute maakt dit jaar voor het eerst deel uit van Zomer op Schokland. Het gebied onderaan de terp is omgetoverd tot een kleurrijke, wondere wereld die zich dichter bij het water bevindt. Een wondere wereld die door wonderlijke wezens bewoond wordt. Houd je adem in en ogen goed open wanneer je de zeebodem bewandelt want je kunt ze overal tegenkomen. Ze voelen zich thuis onder, op en boven het water. De KinderKunstRoute is de hele zomer geopend. Daarnaast zijn, tijdens de hele zomerperiode, gratis workshops en kindervoorstellingen geprogrammeerd.

Kunstroutes op Schokland: https://www.museumschokland.nl/zomer-op-schokland-2021/
Poëziedag: https://www.museumschokland.nl/agenda/poeziedag/

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden