Mariska van Kolck over haar rol in ‘Liften’

Foto: Wim Lanser

De muzikale komedie ‘Liften’ is op 23 november te zien in Theater ’t Voorhuys in Emmeloord. Mariska van Kolck vertelt waarom je het stuk gezien moet hebben.

Wie ga je spelen in Liften en ligt het personage dicht bij jezelf?

In het stuk ‘Liften’ zal ik de rol van Veronique op mij nemen. Veronique is een beetje een bitchy vrouw. Een bekende zangeres met een aantal hits op haar naam maar niet meer op haar hoogtepunt staat. Mensen en fans vallen haar af en ze zit vast in een relatie met haar man uit angst voor wat Nederland over haar gaat zeggen als ze er vandoor gaat. Deze vrouw heeft de cosmetische wereld nodig om haar vak uit kunnen oefenen en wil ze graag nog bij deze tijd horen en blijven.

Liften gaat over schoonheid, hoe belangrijk is uiterlijk voor je?

Ikzelf vind er schoon en verzorgd uitzien iets moois, een must zelfs. Het zegt iets over hoe je naar jezelf kijkt, hoe serieus je jezelf neemt. Uiterlijke schoonheid is je gegeven maar zegt niets over hoe mooi je bent. Mensen die lekker in hun vel zitten en zelfstandig kunnen denken zijn vaak zoveel mooier en fijner om naar te kijken en luisteren. Ik wil er graag mooi uitzien maar dan wel in blijdschap en met respect naar mezelf.

Heb je zelf uiterlijke onzekerheden?

Ik denk dat iedereen wel ergens onzeker over is, de vraag is kan je er iets mee….?
Kan je dat omdraaien? Zelfvertrouwen hebben is een groot bezit. Als ik workshops geef komen er ook altijd vele onzekerheden bij mensen naar boven. Door les te geven, geef ik mijn cursisten vertrouwen en merk ik dat ik er zelf ook keer op keer iets van leer. Ieder mens bekijk ik individueel en daardoor doet het ook iets met mij. Een geweldige en dankbare ervaring.

Hoe ga je je voorbereiden op je rol in Liften?

De voorbereiding is voor mij al vrij vroeg begonnen. Ik wil zo snel mogelijk de teksten eigen maken zodat ik van Veronique een oprecht personage kan maken. De verhalen die voorbij komen in de voorstelling zijn heel herkenbaar… En als ik Veronique natuurlijk kan spelen dan weet ik zeker dat ik haar mooier en eerlijker kan maken.

Wat kunnen mensen verwachten van de voorstelling?

De mensen kunnen drie vrouwen verwachten die alle drie hun verhalen hebben. Omdat ze elkaar niet kennen zal er altijd onbegrip en een vorm van kritiek zijn waarom iemand ‘iets’ aan zichzelf zou moeten laten doen. Maar…iedereen heeft een reden, een heden én een verleden. In mijn ogen is het belangrijk dat je mensen eerst leert kennen voordat je een oordeel klaar hebt. Laat mensen hun eigen keuzes maken en klets vooral niet mee met anderen. Dit onderwerp zal in Liften dan ook zeer zeker naar voren komen en daar ben ik persoonlijk erg blij mee.

Als je al zo lang in het vak zit en al zoveel gedaan hebt, hoe selecteer je dan je voorstellingen?
Dit jaar zit ik 35 jaar in het vak…ja ja zo lang alweer…begonnen als Klassiek Balletdanseres in het theater, daarna in zowel Duitsland als Nederland veel TV gedaan om vervolgens weer terug te keren naar het toneel.

Hoe selecteer je een voorstelling?

Allereerst kijk je toch wel naar de kundigheid en de resultaten van een producent. Natuurlijk ken je zelf de bekende stukken wel en de rollen die er in zitten, dat maakt het makkelijk om keuzes te maken. Maar wanneer het aankomt op nieuwe stukken dan wordt het lastig en angstig want je wilt wel je niveau behouden. Bij nieuwe stukken ga je kijken naar hoe de producent zijn stukken behandeld en dan is het nog maar de vraag of je daar vertrouwen in hebt. Dat is soms heel erg moeilijk en spannend, maar af en toe in het diepe springen is ook leuk. Zeker als je al zo lang meeloopt in het vak.

Hoe vindt je het om samen te werken met I&L Entertainment?

Om bijvoorbeeld nu met een relatief nieuw productiebedrijf te gaan werken is best bijzonder. Tot nu toe vind ik het zeer indrukwekkend en bijzonder wat ze gedaan hebben. Alles wat ze hebben aangepakt is heel erg verzorgd en liefdevol gemaakt.
Het is een jong bedrijf van twee jonge mensen en ik heb er grote bewondering voor hoe ze met overweldigende passie beginnen in deze mooie, bijzondere maar ook lastige wereld van entertainment. Misschien vind ik het daarom wel zo spannend om hopelijk iets voor hun te gaan betekenen want zonder ‘nieuwe’ en enthousiaste mensen hebben wij als artiesten geen leuke of mooie opdrachten. Ik verheug me zeer op deze samenwerking.

Met wat voor een gevoel hoop je dat mensen de zaal verlaten?

Als de mensen het theater verlaten hoop ik dat ze zullen zeggen:
‘Dit had ik niet verwacht… wat grappig… wat anders… leuke, fijne avond gehad en wie waren de producenten ook alweer…ken ze niet…oh I&L Entertainment. Die naam gaan we onthouden!!!

‘Liften’ is op zaterdag 23 november om 20.15 uur te zien in Theater ’t Voorhuys in Emmeloord. Klik hier voor meer informatie.

Win twee vrijkaarten!

Noordoostpolder.nieuws.nl looft in samenwerking met I&L Entertainment twee vrijkaarten uit. Like vóór 20 november onze Facebookpagina en/of volg ons op Twitter. Wellicht ben jij de gelukkige winnaar!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen