Op wereldreis in het Kuinderbos

zandsculptuur
zandsculptuur
Foto: @boswachterharco

Afgelopen week zijn de zandcarvers Anique Kuizenga, Lip Ferwerda, Jeroen Advocaat en Sikke-Bart Frieling dagelijks druk bezig geweest om schitterende zandsculpturen te maken. Na de “spookjesbeelden” van 2018 zijn nu de wereldsteden aan de beurt.

Maak ook een echte wereldreis op een dag en droom van Rome, Londen, NY, Brussel en nog vijf andere steden.

De route start aan de Schoterweg ter hoogte van huisnummer 5. Vlak voor je het Kuinderbos binnenrijdt vanaf afrit 16 van de A6 staat een handwijzer in de berm met rode letters ‘zandsculpturenroute’. De route is ca 2,5 km lang en gaat over onverharde bospaden.

Je treft verschillende kleuren zand in de sculpturen aan, dit komt omdat het zand van vorig jaar bruin woudzand was, wat dus hergebruikt is. De route is vanaf a.s zaterdag open en als iedereen kijkt met zijn ogen is de verwachting dat de sculpturen een jaar kunnen staan. Zaterdag is ook de cross country van Eventing emmeloord en de kisten met de beelden staan langs de route waar ook de paarden hun wedstrijd lopen

Het zand is gewonnen in het natuurgebied het Schoterveld waar nieuwe natuur wordt ontwikkeld. De kosten zijn gedragen door Firma van de Wiel uit Drachten als sponsoring aan Eventing Kuinderbos.

Het zand is eerst goed nat gemaakt en aangestampt. Uit dit aangestampte blok zijn de sculpturen uitgesneden. Doordat het zand goed is aangestampt,  ontstaat na uitdroging van het zand een soort zachte zandsteen, wat weer en wind kan doorstaan.

Als de sculpturen net af zijn, komt er een dunne beschermlaag van cellulose (witte kinderlijm opgelost in water) met de sprayer over heen.  Deze laag droogt hard en transparant op en beschermt de details tegen verval door weersinvloeden.

De sculpturen van 2018 moesten voor deze nieuwe sculpturen worden afgebroken. Ze waren zo hard en droog geworden, dat ze nog wel een jaar hadden kunnen staan.  De enige schade die er aan de sculpturen was, waren van de kijkende vingers van de mens en een enkel gaatje van de sluipwesp.

Dus geniet van de sculpturen zonder ze aan te raken, dan kunnen tot juni 2020 er nog veel mensen van genieten.

‘Veel plezier op de wereldreis in het Kuinderbos’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen