De Kerstman

Foto: historianet.nl

Er doen verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van de kerstman. We delen er één met jullie. Omdat het Kerstmis is …

De traditie van cadeautjes brengen ontstond in Noord-Europa, waar de koude, donkere dagen eind december de mensen inspireerden om bepaalde figuren te bedenken die cadeautjes brachten, licht brachten en reden gaven tot het vieren van feesten om de sfeer wat op te leuken! Deze figuren varieerden van elven tot Goden en schapen, maar één van de bekendste en meest invloedrijke figuren is Sinterklaas, die zijn oorsprong vindt in de Katholieke kerk.

Father Christmas

De tweede figuur van grote invloed is de Britse ‘Father Christmas’, een grote, vrolijke man in groene kleren met een krans van takken en bladeren op zn hoofd. Hij was niet zo bezig met cadeautjes en kinderen, maar juist met eten en drinken en feest vieren. De traditie om met Kerst samen te eten en feesten stamt dus waarschijnlijk van hem af!

Toen de Europeanen kolonies stichtten in Amerika, begonnen al deze tradities te mixen. Dat verklaart ook waarom de Amerikaanse kerstman zoveel verschillende namen heeft, Santa Claus (Sinterklaas) Saint Nick (Sint Nicolaas), Father Christmas en Kris Kringe (Duitsland).

Moderne Kerstman

Pas in de 19e eeuw ontstond het beeld van de menselijke, dikke, gezellige kindervriend in Amerika. Dankzij de Amerikanen kreeg hij ook een team van elfjes om hem te helpen. En dankzij een paar slimme marketeers bij Coca Cola kent en weet tegenwoordig iedereen hoe hij eruit ziet!

 

Bron: christmaholic.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen