Petra Berger brengt ode aan Barbra Streisand

Foto: eigen foto

Als er iemand is die het repertoire van Streisand  kan vertolken, dan is dat zangeres Petra Berger. Zij staat zaterdag 9 december in ’t Voorhuys in Emmeloord.

Waarom breng je deze ode aan Barbra Streisand?

Barbra Streisand is al sinds mijn prille jeugd mijn grote voorbeeld en inspiratiebron geweest. Haar stem is zo bijzonder en uniek. Toen ik op 9 jarige leeftijd mijn eerste Streisand LP kreeg was ik, ondanks mijn jonge leeftijd, direct geraakt.

Ik deed in mijn vrije tijd niets liever dan met haar liedjes meezingen voor de spiegel in mijn kamertje. Ik kan wel zeggen dat zij een heel belangrijke rol heeft gespeeld in mijn keuze om zelf ook te gaan zingen en in de ontwikkeling van mijn eigen carrière.

Dit jaar vierde Barbra haar 75ste verjaardag en dat leek mij een mooi moment om bij haar muziek en haar boeiende leven stil te staan in het theater.

Wat is de persoonlijke betekenis voor jou?

Behalve haar uitzonderlijk zangkunst heb ik ook enorm veel respect voor haar als vrouw. Ze heeft zoveel kwaliteiten ontwikkeld tot een ongekend hoog niveau. Van zingen tot acteren tot regisseren en produceren.

Haar drang naar perfectie herken ik erg goed en ook de moeilijkheid die dat vaak voor jezelf met zich meebrengt; je vraagt erg veel van jezelf. Maar goed, dat maakt ook dat je blijft ontwikkelen en blijft groeien; dat is het goede aan deze eigenschap.

Daarbuiten is Barbra ook nog een sociaal-maatschappelijk en politiek actieve vrouw die haar idealen ten volle nastreeft. Een prachtig voorbeeld voor mij ook in mijn persoonlijk leven.

Is er een favoriet Streisand nummer dat je in de voorstelling zingt?

Dat is moeilijk kiezen! Maar als ik er één moet noemen dan is het ‘The way we Were’. Het is een prachtige compositie met mooie, lyrische zanglijnen en veel verschillen in dynamiek. Een echte uitdaging om goed te doseren als ik het zing.

De tekst is ook prachtig en betekenisvol. Herinneringen, goed of slecht, zijn deel van ons leven en bepalen voor een groot deel wie we zijn geworden. Het koesteren van herinneringen is waardevol, terugkijken met een glimlach en vooral de goede momenten vasthouden.

Denk je dat de nummers van Streisand het huidige theater publiek nog steeds aanspreken?

Absoluut! De muziekstijl en het repertoire van Streisand zijn naar mijn mening tijdloos. Samen met mijn band breng ik bijvoorbeeld de grote hits van het album ‘Guilty’ en muziek uit de films ‘Yentl’, ‘Funny Girl’ en ‘A star is born’.

Ook het mooie nummer ‘Somewhere over the rainbow’ , dat Ariana Grande onlangs nog zong als afsluiting van het ‘One Love Memorial Concert’, en ‘Memory’ uit Cats komen voorbij. Maar we gaan ook terug in de tijd naar de jaren zestig waarin de carrière van Streisand begon met klassiekers als ‘Moonriver’ en ‘Cry me a river’.

En ik vertel over haar boeiende leven. Over haar tomeloze ambitie en drijfveren en over haar perfectionisme en angsten. Zo heeft zij 20 jaar lang door podiumvrees niet durven optreden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen