Deltagoot Waterloopbos wordt monument

De Deltahal in het Waterloopbos was tijdens Open Monumentendag 10 september 2017 voor de laatste keer te bezichtigen. De hal wordt afgebroken en de Deltagoot wordt een groen monument.

Natuurmonumenten, eigenaar van het Waterloopbos, laat een deel van de verstilde waterloopkundige werken in het bos zodanig restaureren dat ze te herkennen zijn.

Het eerste model dat gerestaureerd gaat worden, is het Deltamonument. De Deltagoot is een betonnen bak van 240 meter lang, 5 meter breed en 7 meter diep, aangelegd voor onderzoek naar de stormvloedkering in de Oosterschelde.

Het beton wordt zo bewerkt dat er er mossen en varens op gaan groeien. ,,Het wordt een groen eerbetoon aan onderzoek dat er geweest is en een metafoor voor hoe de modellen worden opgegeten door de natuur”, vertelt boswachter Norbert Kwint. ,,Dat gaan we daar toestaan, maar het beton is 60 cm dik, dus dat kan generaties mee.”

De Deltagoot wordt een levend monument waar het dna van de Nederlander terug te vinden is. ,,We leven in een delta waar je altijd met water moet omgaan. Dat zie je heel mooi terug in onderzoek voor de Oosterschelde naar een open verbinding die je bij dreiging kunt afsluiten. De kentering in het denken tegen bescherming van open zee is hier uitgedacht.”

Het streven is om het monument in september 2018 in het open monumentenweekend te openen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen