Stap gezet in behoud Schokland

Foto: Commons Wikimedia

Het college is blij dat de raad in grote meerderheid heeft ingestemd met de plannen voor Schokland. ,,Nu kunnen we verder”, aldus wethouder Hennie Bogaards.

Het eerste Werelderfgoed van Nederland verdient een duurzame toekomst. Werelderfgoed Schokland toont de voortdurende strijd van de mens tegen het water. Voor het behoud van dit voormalige eiland en haar bodemschatten zijn ingrepen noodzakelijk omdat het anders verloren dreigt te gaan.

De gemeenteraad besloot afgelopen maandagavond om hiervoor € 1 miljoen beschikbaar te stellen. Wethouder Hennie Bogaards: ,,De raad heeft een belangrijke stap gezet door groen licht te geven voor deze fase en het benodigde geld vrij te maken. Dit is een mooie stap maar we zijn er nog niet. Er volgen nog een paar belangrijke besluiten die van invloed kunnen zijn op het project”.

Besluiten die vervolg van project nog kunnen beïnvloeden

De integrale gebiedsontwikkeling van het gebied rond Schokland is een groot project dat jaren in beslag neemt. Er zijn nog verschillende besluiten die van invloed kunnen zijn op het project. Zo doet het waterschap Zuiderzeeland de komende maanden onderzoek naar het waterpeil in het gebied rond Schokland.

Dit onderzoek moet uitwijzen of het peilbesluit gewijzigd kan worden en of daardoor een functiewijziging van het gebied mogelijk is. Hierna volgt de gebruikelijke inspraakprocedure.

Daarnaast moet de Unesco organisatie nog instemmen met de ontwikkelingen om het Werelderfgoed te behouden. De kans hierop is vrij groot omdat een vertegenwoordiger van deze organisatie de projectoverleggen bijwoont.

Tenslotte is doorgang van het project nog afhankelijk van de extra bijdrage die aan het Rijk is gevraagd. In totaal ligt er bij hen een aanvraag voor € 10 miljoen. De aanvraag hiervoor wordt vandaag verstuurd. Een antwoord op dit verzoek verwachten we op niet al te lange termijn.

Nieuw bezoekerscentrum Schokland

Onderdeel van de gebiedsontwikkeling is het realiseren van een Werelderfgoedcentrum. Dit moet een aansprekend gebouw worden met een mooie collectie zodat het voor veel mensen aantrekkelijk wordt om een bezoek te brengen aan Schokland. De gemeente gaat het plan voor dit bezoekerscentrum goed uitwerken en voorbereiden.

Zie ook: Groen licht voor plannen Schokland

Ontwikkelingskansen voor Schokland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen