Ontwikkelingskansen voor Schokland

Museumkerk Schokland
Museumkerk Schokland
Foto: noordoostpolder.nieuws.nl

Enkele weken geleden besprak de raad het voorstel Integrale Gebiedsontwikkeling van Schokland. De raad wilde een duidelijker beeld krijgen van verschillende onderdelen van het project.

Het doel van dit project is om het werelderfgoed Schokland zeker te stellen. Daarnaast geeft het een nieuwe impuls aan het gebied door meer ruimte te geven aan natuur, toerisme en recreatie.

Dat is positief voor de economische ontwikkeling van Noordoostpolder. Samen met het Flevolandschap, de provincie, het waterschap en het Rijk, werkt de gemeente er aan om dit te realiseren.

Grotere kans op uitvoering met nieuw voorstel Schokland

Het college stelt de gemeenteraad voor om in totaal 3,5 miljoen extra vanuit de regio bij te dragen. Daarvan komt 1 miljoen uit het eigen budget en 2,5 miljoen uit de ZZL gelden, samen met de provincie.

Met deze bijdragen is het een realistisch project. De kansen om het project volledig uit te voeren zijn hierdoor veel groter. De regio vraagt nu aan het Rijk om een extra bijdrage van 3,3 miljoen om het hele project mogelijk te maken.

Omschakelen van landbouwgrond naar natuur

Nieuwe Natuur gaat over het omschakelen van landbouwgrond naar natuur. Van de 211 ha grond gaat 108 ha bestaan uit fauna- en kruidenrijkgrasland, 52 ha uit weidevogelgrasland en 51 ha uit natuurvriendelijke biologische akkers. Deze natuurontwikkeling biedt veel kansen voor recreatieve activiteiten in het gebied zoals fietsen en wandelen.

Door de omschakeling blijven ook de archeologische bodemschatten bewaard. Dat is voor de UNESCO van groot belang. Om het werelderfgoed goed te kunnen beleven, komt er een nieuw werelderfgoedcentrum. Hier wordt het unieke verhaal van de polder verteld en uitleg gegeven over het werelderfgoed.

Het college is van mening dat de combinatie van natuurontwikkeling en toerisch-recreatieve ontwikkeling goed zijn voor de Noordoostpolder.

Projectplan Schokland kan rekenen op draagvlak

Het aangepaste voorstel is tot stand gekomen in nauw overleg met de provincie, het Flevolandschap en het waterschap. De gemeenteraad bespreekt het voorstel in de RTG van 18 december en besluit naar verwachting op 26 januari hierover.

De enige partner die verder nog uitsluitsel moet geven is het Rijk. Aan hen is gevraagd om een definitief besluit hierover te nemen. Dit wordt in de eerste helft van 2018 verwacht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen