Intratuin zet expertise in om vergroening van Nederland te versnellen

Groene tuin
Foto: parelprojecten.nl

De afgelopen jaren ervaren we steeds vaker extreme weersomstandigheden, zoals langere periodes van droogte of juist hevige regenval, met als gevolg ernstige overstromingen. Tegelijkertijd versteent ons land steeds verder en is er minder ruimte voor de natuur.

WOERDEN / EMMELOORD, 01-03-2022 – Een pijnlijke ontwikkeling gezien het belang hiervan voor het terugdringen van klimaatverandering, verbetering van biodiversiteit en ons welzijn, stelt Intratuin. Het bewustzijn groeit gelukkig, en nu is het belangrijk om actie te ondernemen. Een toename in klimaatbestendige tuinen kan gezien de gezamenlijke oppervlakte van de Nederlandse tuinen – tien keer de grootte van Nationaal Park de Hoge Veluwe – al grote verandering teweegbrengen. Met de start van een nieuw tuinseizoen pleit het bedrijf dan ook voor meer groen. Door het inzetten van eigen expertise in de vorm van toegankelijk en persoonlijk tuinadvies en een serie tuinplannen, streeft het bedrijf ernaar hun vergroenende impact te vergroten en samen met de Nederlandse consument klimaatverandering tegen te gaan.

Met persoonlijk tuinadvies koerst Intratuin af op klimaatbestendige tuinen in Nederland

Gepaard met de 1,7 graden die Nederland in de afgelopen 130 jaar is opgewarmd, komen droogte, overstromingen en wateroverlast. Daarom is het streven naar groene, klimaatbestendige Nederlandse tuinen serious business voor Peter Paul Kleinbussink, directeur van Intratuin Nederland. “Door actief in te zetten op vergroening wordt niet alleen de biodiversiteit bevorderd, maar kunnen we gezamenlijk ook een steentje bijdragen in het afremmen van opwarming van de planeet. Naast maatregelen die we achter de schermen nemen zoals het ondertekenen van de Groene Pledge voor alle ondernemers en Ambitie 4.0 voor onze kwekers, stimuleren we de consument continu om groene keuzes te maken.” Bovenop een uitgebreid groen assortiment biedt het tuincentrum vanaf vandaag ook persoonlijk tuinadvies aan. De groenexperts op de winkelvloer en de ontwikkeling van zes verschillende groene modeltuinen helpen de consument met gepersonaliseerd advies voor een klimaatbestendige en duurzame tuin. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij vraagstukken als het bestendig maken van de tuin tegen hevige regenval, langere periodes van droogte of bescherming tegen stijgende temperaturen. 

Een jaar van vergroening

De temperatuurstijging heeft negatieve invloed op de biodiversiteit: bij een stijging van 3 graden zal zo’n 40 procent van de plantensoorten in Nederland niet overleven. Klimaatbestendige tuinen kunnen bijdragen aan de vertraging van dit opwarmingsproces. Om de nodige verandering op het gebied van biodiversiteit in kaart te brengen ontwikkelde Intratuin afgelopen jaar in samenwerking met Naturalis een speciaal biodiversiteitsdashboard. Hierop is de impact van vergroening van de Nederlandse tuinen op de natuur te volgen. “In 2021 is onder andere 1,6 miljoen vierkante meter aan bloemen en planten voor bijen en vlinders aangeplant. Dat is in totaal zo’n 228 voetbalvelden groot. Ook hebben we de leefomgeving van ruim 1,3 miljoen dieren, zoals egels, vogels en bijen, verbeterd. Dat is een geweldige vooruitgang,” aldus Kleinbussink.

Dubbel zoveel impact

Met de hulp van alle ondernemers, groenexperts én de consument wil Intratuin deze impact minstens verdubbelen. Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis, is hierover positief gestemd: “De klimaatveranderingen door de opwarming van de aarde en de teruglopende biodiversiteit zijn aan elkaar verbonden. Het één heeft impact op het ander. In onze eigen tuinen kunnen we zeker een positieve impact maken op de vooruitgang van biodiversiteit, waarmee ook het klimaat geholpen wordt. Juist hier kun je veel meer diversiteit in beplanting bereiken dan op land- en akkerbouwgebied. Door mensen actief te laten zien waar ze aan bijdragen, wordt het voor iedereen leuker om zich mee bezig te houden. Samen kunnen we echt wat bereiken: elke meter vergroening draagt weer een beetje bij.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen