Vooral behoefte aan appartementen senioren

Foto: mhpublicaties.nl

Er is behoefte aan woningen op ieder niveau, maar de doorstroming stagneert waar het appartementen voor senioren betreft, zegt Herma Weckesser van Makelaardij De Munt.

„Het gaat heel goed op de woningmarkt, maar mensen durven hun huis niet in de verkoop te doen. Heb ik een koper, dan trapt de verkoper op de rem: ‘Wij willen eerst weten waar wij naartoe kunnen’. Ik ken zo al twaalf mensen die nu naar een appartement toe willen. Ze willen graag alles gelijkvloers en geen grote tuin meer. Die twee auto’s en een diepvries zijn ze ook zat, dus willen ze een appartement op loopafstand van het centrum van Emmeloord, maar er komt niets vrij.”

Reden hiervoor is volgens de makelaar dat de zittende senioren tegenwoordig zo lang mogelijk op zichzelf moeten blijven wonen. „Daarnaast zijn er mensen die in het duurdere segment zitten, die hun grote huis wel te gelde willen maken. De kinderen zijn de deur uit, ze dromen van een camper en willen hun kinderen wel ondersteunen bij het kopen van huis. Zij willen wel gaan huren, maar er is geen huurappartement of -woning te krijgen.”

Transitie grote gebouwen

Dat is overigens geen lokaal verschijnsel. „Ik hoor van mijn collega’s dat het in heel Nederland speelt. Er wordt wel nagedacht over transitie van grote kantoorgebouwen. Het frame blijft staan en er worden appartementen in gebouwd. Maar dat kan niet overal.”

Weckesser merkt op dat er in een roep om woonruimte in het centrum van Emmeloord door burgers wel gewezen is naar de verbouwde Rabobank. „Sommigen meenden dat het pand verbouwd had moeten worden tot woonappartementen. Maar dat kan niet, want wie wil er nu een keuken of slaapkamer zonder raam. Er is daar ook geen ruimte voor bergingen voor bewoners. Dat krijg je er niet door bij een nieuw bouwbesluit, want in woningen moet zoveel licht en lucht naar binnen kunnen. Natuurlijk is het een prachtige plek, maar zo’n pand is niet geschikt voor bewoning.”

Wat niet wegneemt dat de makelaar graag mee wil denken over transitie van (leegstaande) panden naar woonruimte voor met name ouderen. „Kijk naar gebouwen die afgeschreven zijn, zoals bijvoorbeeld de Golfslag of grote kerkgebouwen in het centrum. Zet voor dat handjevol bezoekers op zondag een kleiner kerkje neer en pas op de grote transitie toe.” Want senioren willen graag naar Emmeloord, weet Weckesser.

Goedkope segment droogt op

„Wat je nu ziet gebeuren is dat het goedkopere segment hier verdwijnt. Omdat er geen doorstroming is en mensen daar dus wat langer moeten blijven wonen, gaan ze bijbouwen. Daardoor wordt hun woning al gauw 25.000 meer waard. Senioren die in het centrum van Emmeloord willen wonen, hebben dat er bovendien wel voor over. Vaak nog meer, want ze komen uit een groter huis en hebben overwaarde. En ze zijn niet van plan om ooit nog weer te verhuizen. Die woningen hebben zulke diepe achtertuinen, dat je nog makkelijk een slaapkamer beneden aan kunt bouwen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen