Muiden-Pampus-Muiden sluit roeiseizoen af

08 nov 2016, 10:38 Sport
razende snol over de finish mpm
Zes teams uit Noordoostpolder deden zaterdag 5 en zondag 6 november mee aan de laatste roeisloepenrace van het seizoen, de Muiden-Pampus-Muiden.
De route van 7,5 km moest op zaterdag twee maal geroeid worden en nog een keer op zondag. De zaterdagwedstrijden bij elkaar opgeteld telden mee voor het hoofdklasse en tevens NK-eindklassement.
Uit Noordoostpolder verschenen twee damesteams van de Zuyderzeeroeiers in de Mare Australis en Schokland en GIA Light uit Rutten aan de start. Van de herenteams waren de Serdon, Te Maru en Razende Snol vertegenwoordigd.
Van het overall klassement van de 25eeditie van de MPM was de uitslag als volgt: Serdon 2e, Schokland 5e, Mare Australis 24e, Te Maru 48e. GIA Light en Razende Snol lieten de zondagrace voorbijgaan.

GIA Light derde prijs NK

De zaterdagwedstrijden bij elkaar opgeteld telden mee voor het hoofdklasse en tevens NK-eindklassement. GIA Light kon deze wedstrijd nog aanspraak maken op de derde prijs in de NK-eindklassering.
Een niet eerder geroeide gemiddelde wedstrijdsnelheid van 8,8 km/uur in de eerste race leverde GIA Light een tweede plek op. Dit gaf de roeisters veel vertrouwen voor de tweede race. Hoewel de roeitijd door de aantrekkende wind in de tweede race langzamer was, was deze wederom goed voor een tweede plek. Dit resultaat bleek voldoende om ’s avonds met een derde prijs naar huis te gaan.
Ook voor de Serdon bestond er nog een mogelijkheid voor een hogere plek in het NK eindklassement. Zij roeiden zich in de eerste omloop naar een 2 e en in de tweede omloop naar een 3 e plek en klommen daardoor van een 6 e naar een 5 e plek in het eindklassement.

Eén team, twee sloepen

Voor de Zuyderzeeroeiers was het een extra bijzonder weekend om twee redenen. Voor het eerst deed de vereniging mee met drie sloepen aan deze wedstrijd. Naast het herenteam in de Te Maru, had het damesteam alles op alles gezet om voldoende roeiers klaar te stomen om met de twee sloepen Mare Australis en Schokland aan de start te verschijnen.
Aangezien de vereniging echter beschikt over één stel geschikt riemen, was de Mare Australis uitgerust met oude en zware riemen. De inspanning was er niet minder om, maar voor de klassering van de Mare Australis was het niet positief. Daarnaast was het voor de nieuwe trainster en stuur Coby Leijten was MPM de vuurdoop.

Wildcard HT voor Mare Australis, een droom komt uit

Zaterdagavond werd team Mare Australis verrast met een Wildcard voor de Harlingen-Terschelling-roeirace mei 2017. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Door de regelementen van de HT-race was het tot op heden nog nooit mogelijk geweest om met de Mare Australis aan de start te verschijnen. Door deze Wildcard kan dit éénmalig wel.
Voor de dames ligt de lat hoog, mochten ze de HT dan winnen, dan is het startbewijs voor de volgende jaren gegarandeerd.