Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat kunstgrasvelden bij woonhuizen verboden moeten worden. Dit komt na een breder besluit om te stoppen met kunstgras op sportvelden, vanwege zorgen over het effect dat het kan hebben op de gezondheid van spelers.
LANDELIJK, 07-05-2024 - Recente gegevens van
Werkspot.nl , de betrouwbare manier om vakmensen in te huren, laten zien dat 43 procent van de Nederlandse huiseigenaren voorstander is van een volledig verbod op kunstgras in tuinen en buitenruimtes. Dit komt door zorgen over gevolgen ervan voor de omgeving.
Uit het onderzoek blijkt dat mensen tussen 18 en 34 jaar en tussen 35 en 54 jaar zich evenveel zorgen maken over kunstgras, waarbij respectievelijk 46 en 48 procent voorstander is van een verbod. De leeftijdsgroep ouder dan 55 jaar maakt zich iets minder zorgen, 42 procent geeft aan voorstander te zijn van een verbod.
Geografisch gezien zijn er enkele interessante verschillen. In Zeeland zijn de meeste voorstanders te vinden zijn: 66 procent geeft aan voor een volledig verbod op kunstgras te zijn. Noord-Brabant is men minder voorstander van een verbod; slechts 42 procent is voor.
Resultaten zijn onder meer:
- Utrecht 63%
- Drenthe 55%
- Groningen 50%
- Friesland 49%
- Overijssel 48%
- Limburg 45%
- Zuid-Holland 40%
- Flevoland 40%
Ervaren hovenier Rob de Vries, actief op
Werkspot.nl , is niet verbaasd over de resultaten.
“Kunstgras heeft de afgelopen jaren veel negatieve aandacht in de media gekregen, waarbij zorgen over de veiligheid ervan voor mens en omgeving zijn geuit.
“Hoewel het niet voor iedereen geschikt is, en er duidelijke zorgen zijn over de ‘groene’ eigenschappen ervan, heeft een kunstgrasveld nog steeds voordelen. Overweeg je kunstgras voor je tuin, dan raden we je aan om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen voordat je eraan begint.”
Om deze mensen te helpen met hun beslissing, hebben de experts van Werkspot de voor- en nadelen van het aanleggen van een kunstgrasveld op een rij gezet.
Voordelen
1. Ziet er het hele jaar mooi uit
Geen bruine vlekken, kale plekken of modderige plassen. Het valt niet te ontkennen dat een kunstgrasveld er mooi uitziet en zijn uitstraling behoudt, ongeacht de weersomstandigheden. Ook in kleinere binnentuinen kan het de indruk van een groen gazon wekken.
2. Geen water nodig
Kunstgras leeft niet. Je hoeft het daarom in de zomer geen water te geven, en dat bespaart je tijd en geld op je maandelijkse waterrekening. Ook handig als er sprake is van een sproeiverbod.
3. Weinig onderhoud
Niet maaien, geen water geven, niet opnieuw zaaien. Er is geen twijfel over mogelijk: een kunstgrasveld is gemakkelijker te onderhouden dan een natuurlijk gazon.
4. Eenvoudig schoon te maken
We kennen allemaal het risico van niet zichtbare poep en urine van huisdieren op het gazon. Bij een kunstgrasveld spuit je het er simpelweg af en het is weer brandschoon.
Nadelen
1. Kosten voor aanschaf en aanleg
Hoewel je met kunstgras, eenmaal aangelegd, geld kunt besparen, kost het kopen en laten aanleggen van kunstgras waarschijnlijk een paar duizend euro. De gemiddelde kosten voor de aanleg in een tuin van gemiddelde grootte liggen grofweg tussen 1.400 en 3.000 euro.
2. Impact op de natuurlijke habitat
Het weghalen van natuurlijk gras heeft onmiskenbaar een negatief effect op de omgeving en biodiversiteit, met verlies van leefgebied voor insecten, vogels, egels en andere kleine dieren.
3. Gevolgen voor drainage
Hoewel dit per product en aanleg varieert, draineert een kunstgrasveld minder goed dan een echt gazon. Dit kan problemen veroorzaken in gebieden waar overstromingsgevaar is. Denk aan nieuwbouwwijken die op voormalige uiterwaarden zijn gebouwd, of in gebieden dicht bij groot water.
4. Kan te warm worden
Kunstgrasvelden kunnen te heet worden voor voeten en dierenpoten, met kans op blaren en brandwonden. Dierenartsen waarschuwden onlangs dat kunstgras gevaarlijk kan zijn voor huisdieren, en adviseren voorzichtig te zijn met huisdieren op kunstgras.