Pioniersdiner tussen de bloesems van het voedselbos

03 jun , 15:52 Recreatie
persfoto diner in het voedselbos
Voedselbos Emmeloord

Op donderdag 3 en vrijdag 4 juli vindt het jaarlijkse Pioniersdiner plaats, dit keer op een bijzondere locatie: midden in Voedselbos Emmeloord.

Een unieke avond vol smaak, natuur en ontmoeting, georganiseerd door Pioniers van de Toekomst voor vrijwilligers, maatschappelijke partners en iedereen die nieuwsgierig is naar wat het voedselbos te bieden heeft. 

De culinaire invulling is in handen van Guust en Colinde de Nijs van Le mirage bij u thuis.

Zij serveren een sfeervol viergangendiner, bereid met oog voor duurzaamheid en seizoenen. Veel ingrediënten komen direct uit het voedselbos zelf.

Guust kookt volgens zijn beproefde 80/20-principe:

 80% groenten, 20% vlees of vis

 80% seizoensproducten, 20% van buiten het seizoen

 80% lokaal, 20% van elders

“Met dit concept wil ik laten zien hoe gevarieerd en smaakvol duurzaam koken kan zijn,”vertelt hij. “Deze keer zullen groenten als bieten en spinazie en fruit als rabarber en aardbeien een prominente rol spelen.”

Projectleider van het voedselbos Arend Netjes vult aan: “Eetbare bloemen, kruiden en knoflook zijn er dit seizoen volop. Perfect voor salades. We experimenteren hier ook met minder bekende soorten zoals pawpaw, pastinaak, een uiensoepboom en zelfs een kiespijnboom. Over een paar jaar weten we wat hier echt wil groeien.”

Walking dinner

Het diner wordt vormgegeven als een walking dinner. In kleine groepjes verken je het voedselbos en schuif je telkens op een andere plek aan voor de volgende gang. “Een ideale manier om met elkaar in gesprek te raken én het bos te beleven”, aldus Judith.

“Bij mooi weer onder de open hemel, bij minder weer wijken we uit naar de Belgische barak.”

Voedselbos levendige plek

Het voedselbos is sinds de start in 2018 uitgegroeid tot een levendige plek, mede dankzij een vaste groep van twintig vrijwilligers die elke woensdag de handen uit de mouwen steekt. Arend stuurt de groep aan. “Eigenlijk ben jij de koningin van de bijenkast,” grapt Guust. De wekelijkse winkel draait goed, inmiddels zelfs met een eigen marktplaats voor lokale producten waaronder de populaire honing van Arends bijen.

Judith Kets, voorzitter stichting Pioniers van de Toekomst, ziet het enthousiasme groeien: “We merken dat steeds meer mensen het voedselbos weten te vinden.

Leerlingen van scholen komen hier helpen of volgen een kookworkshop. En vaste bezoekers komen voor de rust en de natuur.” “Kijk”, zegt Arend: “daar zie je een pimpelmeesje dat hier voedsel verzamelt voor zijn jongen. Dat is toch prachtig?”

Praktische informatie

 Datum: donderdag 3 en vrijdag 4 juli

 Aanvang: 18.00 uur

 Locatie: Voedselbos Emmeloord, Sportlaan 48

 Kosten: € 65 per persoon, inclusief dranken

 Meer informatie en aanmelden kan via: www.pioniersvandetoekomst.nl

Je bent van harte welkom voor een avond vol smaak en mooie gesprekken. Per avond is er plek voor 50 gasten. Wees er op tijd bij, want vol is vol!

Meer weten?

Kijk op www.pioniersvandetoekomst.nl voor meer informatie en volg de accounts op social media voor de laatste informatie.