Wereld Emoji dag: Emoji encyclopedie: de meest gegoogelde emoji’s

16 jul , 14:27 Nieuws
unnamed 92
Woensdag 17 juli is het Wereld Emoji Dag! De dag waarop we elkaar mogen spammen met emoji's. World Emoji Day werd geïntroduceerd om het gebruik van emoji's te promoten. Daarnaast is het ook de dag waarop de grote techbedrijven hun nieuwe emoji’s presenteren.
LANDELIJK, 16-07-2024 - Maar gebruiken we emoji’s wel op de juiste manier? Taalplatform Preply merkte op dat het aantal Nederlanders dat de betekenis van bepaalde emoji’s googelen de afgelopen maand met 422% is gestegen. Weet jij de echte betekenis van alle emoji's die je gebruikt? Taalplatform Preply onderzocht welke emoji's in Nederland vaak worden gegoogeld en wat deze populaire emoji's echt betekenen. Daarnaast geven de taalexperts advies over wanneer je emoji's wel en niet moet gebruiken.
Emoji encyclopedie: de meest gegoogelde emoji's in Nederland
1. Perzik
72
Naar de betekenis van de perzik emoji wordt in Nederland veel gegoogeld. Veel Nederlanders weten niet zeker wat er nou wordt bedoeld wanneer ze de perzik emoji op hun social media voorbij zien komen. Het antwoord? Dankzij de spleet in het midden wordt de emoji meestal gebruikt voor "billen".
2. Drie blauwe druppels
72
De drie lichtblauwe druppels emoji wordt op verschillende manieren gebruikt. Uit Preply’s onderzoek blijkt dat niet iedereen in Nederland weet wat er nou mee wordt bedoeld. Zijn het zweetdruppels? Regendruppels? Of toch iets anders? Volgens Emojipedia gaat het om zweetdruppels. Maar de emoji kan worden gebruikt om verschillende vloeistoffen weer te geven, waaronder seksuele vloeistoffen. Ook wordt de emoji geplaatst om aan te geven dat iemand een uitzonderlijke stijl heeft.

3. Smeltend gezicht
?

Veel Nederlanders vragen zich af wat er wordt bedoeld wanneer zij een smeltend gezicht emoji op hun telefoon zien. Het gele lachende gezicht dat smelt in een plas wordt op verschillende manieren gebruikt. De populairste manier is om sarcasme aan te geven. Maar de emoji wordt ook geplaatst wanneer het bijvoorbeeld extreem heet is. Daarnaast zien we ook dat wanneer mensen over schaamte praten of een angstig of overweldigend gevoel hebben, ze deze emoji gebruiken in de communicatie.
4. Aubergine
72
Dat de betekenis van de aubergine-emoji veel wordt gegoogeld is geen verrassing. De emoji wordt namelijk vaak gebruikt om het mannelijke geslachtsdeel aan te geven.
5. Vuur
72
De vuur emoji wordt vaak als compliment gebruikt als iemand goed op de foto staat of er ‘heet’ uitziet. De vuur emoji wordt vaak als compliment gebruikt, ook met betrekking tot ‘opgelucht zijn’ en pikant eten.
6. Hartjes
72
72
Ook googelen veel Nederlanders naar de betekenis van hartjes. Nu zijn er meer dan 20 verschillende hart emoji's die allemaal variëren in hun betekenissen. De meeste staan voor liefde en affectie, maar bijvoorbeeld een zwart hart kan ook worden gebruikt voor donkere humor of verdriet en een wit hart wanneer iemand is overleden.

De handen emojis

Ook de betekenissen van de handen emoji’s worden veel gegoogeld in Nederland. Er bestaan ontzettend veel verschillende emoji's met handen, daarom heeft Preply er een aantal hieronder uitgelegd.
Bel me handen
72
Volgens Emojipedia staat deze hand emoji voor ‘bel me’. Maar veel mensen zullen de hand emoji ook verwarren met het shaka gebaar (afkomstig uit Hawaï) , hierdoor wordt het dus vaak gebruikt in de surfer community. Het is een relaxed handgebaar waarmee ze elkaar begroeten en bedanken. Het kan ook worden gebruikt om respect, affectie en goedkeuring uit te drukken.
Handen in de lucht
72
Deze emoji met twee handen in de lucht wordt vaak gebruikt om succes of een andere positieve gebeurtenis te vieren.
Twee handen tegen elkaar gedrukt
72
In de Japanse cultuur betekent twee handen stevig tegen elkaar 'alsjeblieft' of 'dankjewel', deze emoji wordt dan ook vaak gebruikt om dankbaarheid te uiten. Naast dankbaarheid zien we deze emoji ook vaak worden geplaatst om ‘bidden’ aan te geven. Het kan ook een respectvolle begroeting of blijk van aanbidding betekenen. De emoji wordt af en toe ook gebruikt als een high-five.
Persoon met hand gekanteld
72
Als je goed naar de emoji kijkt zie je een persoon die zijn hand bij zijn schouder houdt alsof hij een dienblad met drankjes draagt, maar het kan ook een persoon zijn die een hair flip doet. Daarom wordt deze emoji vaak gebruikt om sassiness of sarcasme aan te geven.
Open handen
72
De twee open handen staan voor openheid. Soms wordt de emoji gebruikt als een knuffel, maar anderen zien er ook jazz handen in.
Met of zonder emoji? Sylvia Johnson, taalexpert bij Preply geeft advies
“Verschillende generaties en culturen kunnen verschillende opvattingen hebben als het gaat om het overbrengen van emoties via emoji's. Het is dus essentieel om op de hoogte te zijn van je publiek en de juiste toon van de boodschap en het niveau van formaliteit te kiezen. Emoji's zijn het meest geschikt in informele of positieve berichten, zoals het vieren van een succes of het tonen van waardering. Bepaalde emoji’s kunnen als ongevoelig worden beschouwd bij het brengen van serieuzer of negatiever nieuws. Emoji-communicatie op de werkplek in een multicultureel bedrijf kan een mijnenveld zijn, omdat de betekenis verloren kan gaan in de vertaling, dus gebruik ze bij twijfel niet.”