NIEUWE ZANDSCULPTUREN KUINDERBOS

14 jul , 14:50 Nieuws
img 20240608 wa0039
Afgelopen weken zijn de zandcarvers Anique Kuizenga, Lip Ferwerda, Jeroen Advocaat en Sikke-Bart Frieling regelmatig druk bezig geweest om weer schitterende zandsculpturen te maken. In 9 kuubskisten aangeboden door koelbedrijf de Groene uit Rutten. Thema dit jaar is 125 jaar Staatsbosbeheer, opgericht in 1899. In de beelden worden beschermen, beleven en benutten uitgebeeld, de missies van Staatsbosbeheer.
BANT, 14-07-2024 - Bij elke kist wordt middels korte teksten uitleg gegeven over de bedoelde verbeelding. Kom genieten van de beelden gemaakt in zand uit het Kuinderbos. De route start aan de Schoterweg. Ter hoogte van huisnummer 5 staat vlak voor u het Kuinderbos binnenrijdt vanaf afrit 16 van de A6 een handwijzer in de berm met rode letters ‘zandsculpturenroute’. De route is ca 2,5 km lang en gaat over onverharde bospaden.
Je treft verschillende kleuren zand in de sculpturen aan, dit komt omdat het zand van vorig jaar bruin woudzand was, wat dus hergebruikt is. De route is vanaf volgende week zaterdag 20 juli 2024 open en als iedereen alleen kijkt met zijn ogen is de verwachting dat de sculpturen een jaar kunnen staan. Zaterdag is ook de cross country van Eventing Flevoland en de kisten met de beelden staan langs de route waar ook de paarden hun wedstrijd lopen.
Het zand is eerst goed nat gemaakt en aangestampt. Uit dit aangestampte blok zijn de sculpturen uitgesneden. Doordat het zand goed is aangestampt, ontstaat na uitdroging van het zand een soort zachte zandsteen, die weer en wind kan doorstaan.
Als de sculpturen net af zijn, komt er een dunne beschermlaag van cellulose (witte kinderlijm opgelost in water) met de sprayer over heen. Deze laag droogt hard en transparant op en beschermt de details tegen verval door weersinvloeden.
De sculpturen van 2023 moesten voor deze nieuwe sculpturen worden afgebroken, zo hard en droog waren ze geworden, dat ze nog wel een jaar hadden kunnen staan. De enige schade die er aan de sculpturen was, waren van de kijkende vingers van de mens en een enkel gaatje van de sluipwesp.
Dus geniet van de sculpturen zonder ze aan te raken, dan kunnen tot juni 2025 er nog veel mensen van genieten.
In 2025 zullen de kisten verplaatst worden naar het Schoterveld en worden ze geplaatst langs een nieuwe wandelroute. Groot voordeel van die route is dat er een grote parkeerplaats ligt en parkeer problemen op de huidige startlocatie worden opgelost
Het zand is gewonnen in het natuurgebied het Schoterveld waar nieuwe natuur wordt ontwikkeld. De kosten zijn gedragen door Firma van de Wiel uit Drachten als sponsoring aan Staatsbosbeheer Kuinderbos. De kisten zijn geschonken door De Groene Agri BV uit Rutten
Bij de laatste kist is de mogelijkheid een kleine donatie achter te laten om de beelden dit jaar te kunnen onderhouden, mochten kinderhandjes kleine beschadigingen maken, dan kan herstel plaatsvinden. Veel wandelplezier in het Kuinderbos.