Het overlijden van een automobilist op 1 maart 2021 op de A6 bij Almere is te wijten aan zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag van een 20-jarige man uit
Tollebeek. Dat is het oordeel van de rechtbank Midden-Nederland. De man reed met een veel te hoge snelheid in op een aangekondigde file.
TOLLEBEEK, 21-07-2022 - Dat gebeurde toen hij tijdens het rijden met andere dingen bezig was, waaronder met zijn mobiele telefoon. De rechtbank legt de man de maximale taakstraf van 240 uur op, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden én de maximale rijontzegging van 5 jaar.
File
Op 1 maart rond 17:57 uur rijdt de verdachte op de A6 richting Lelystad. Voor hem ontstaat een file waar hij ook voor wordt gewaarschuwd. Op ongeveer 744 meter vóór de file knipperen de elektronische signaleringsborden. Ze geven vanaf dat moment een snelheidsbeperking aan van 70 kilometer per uur. De verdachte verklaart dat hij niet direct zachter is gaan rijden omdat hij daarvoor te eigenwijs was. Hij zag niets wat het voor hem nodig maakte om te remmen. Ongeveer 169 meter voor de file wordt hij gewaarschuwd met een knipperende ‘50’ op de signaleringsborden. Aan de politie vertelt hij dat hij die waarschuwing zag en daarom 80 à 90 kilometer per uur is gaan rijden. Met die snelheid rijdt hij uiteindelijk in op de achterste auto van de file. De bestuurder van die auto overlijdt ter plaatse.
Telefoongebruik
Uit onderzoek blijkt dat de verdachte op het moment van het ongeluk tussen de 91 en 98 kilometer per uur reed. Daarnaast maakte hij gebruik van zijn telefoon. Hij belde niet handsfree en maakte tijdens het rijden foto’s voor in een appgroep. Dit is vastgesteld na tactisch onderzoek. De kilometerteller van de auto was kapot en hij was aan het klieren met zijn neef die naast hem zat. Zo verklaarde hij op zitting.
Die neef heeft bovendien aan de politie verteld dat hij bang was dat zijn neef was afgeleid door zijn telefoon. De rechtbank concludeert dat verdachte met zijn rijgedrag zeer onvoorzichtig en onoplettend heeft gehandeld. Het is aan zijn schuld te wijten dat het dodelijk ongeluk plaatsvond.
Straf
De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 8 maanden en een rijontzegging van 3 jaar. Volgens de rechtbank is dit in beginsel een passende straf, maar zijn er toch redenen om ervan af te wijken. Bij het opleggen van een straf kijkt de rechtbank naast vergelding óók naar de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Het gaat in deze zaak om een kwetsbare verdachte, met een
traumatisch verleden. Als hij naar de gevangenis moet, kan dat veel kapotmaken en daar is de maatschappij uiteindelijk niet bij gebaat. De rechtbank legt daarom de maximale taakstraf op van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Omdat de man in het verleden veel verkeersovertredingen heeft gemaakt en ook na het ongeluk weer verkeersgevaarlijk gedrag vertoonde,
legt de rechtbank hem de maximale rijontzegging op van 5 jaar. Hij heeft over een langere periode laten zien dat hij ongeschikt is zich als bestuurder op de weg te begeven.