NIEUW ACTIVITEITENVELD NOORDOOSTPOLDER OP 19 SEPTEMBER OFFICIEEL GEOPEND

16 sep , 20:02 Nieuws
bos img 3289
Op 19 september zal burgemeester Roger de Groot van de gemeente Noordoostpolder het nieuwe activiteitenveld bij het Kuinderbos van Staatsbosbeheer officieel openen tijdens een activiteit ter ere van de 125e verjaardag van Staatsbosbeheer.
Alle Staatsbosbeheer-boswachters en alle collega’s die op de kantoren werken zullen elkaar ontmoeten op dit tweejaarlijkse event. Dit jaar vindt het event plaats in een festivalachtige sfeer, met o.a. een klimtoren, airsoft spel, atb fietsen, een cultuurhistorische fietstocht met een gids, bosbouw-demonstraties, een demo van politie, schapen en jachthonden, houtcarven, dronegebruik in natuurbeheer en zandsculpturen maken.
STAATSBOSBEHEER 125 JAAR
Staatsbosbeheer werd in 1999 ingesteld om de woeste gronden te bebossen en het stuivende zand te beteugelen want op de huidige Veluwe waren al dorpen verdwenen onder het zand. Om de vele bomen die geplant werden in het gortdroge zand een goede start mee te geven werd onder in elk plantgat een turf gelegd vol gezogen met water. Turf heeft de eigenschap veel water vast te kunnen houden. Hetzelfde gebeurde in Drenthe, Noord-Brabant, de kuststreek en op de Waddeneilanden. Inmiddels beheert Staatsbosbeheer 275.000 hectare in Nederland en is daarmee de grootste natuurbeheerder. Onze missie is beschermen, beleven en benutten.
SCHOTERVELD
Het project Schoterveld waar het activiteitenveld onderdeel van is in 2007 gestart en onze missie is hier ten volste tot zijn recht gekomen. Er is 1.5 miljoen kuub zand gewonnen, het wordt en is al een mooie locatie voor vogels, kleine zoogdieren en insecten. De zandwinning gaat de laatste fase in en de laatste 35000m3 is een keer verkocht en zal eind dit jaar afgevoerd zijn. Om het gebied is een landschapswal aangelegd en er komt een mooie nieuwe wandelroute. Er is een parkeerplaats voor ruim 100 auto’s (en op weilanden van Staatsbosbeheer kunnen nog eens 400 auto’s staan), op het activiteitenterrein staat een hooiberg en een wc-gebouw en zijn 10 camperkampeerplaatsen met electra-aansluiting. De hooiberg kan gebruikt worden als grote paraplu of als parasol. Desgewenst kunnen er tenten geplaatst worden.
RESTAURANT
Op het aangrenzende vakantiepark “Eigen Wijze” is een nieuw restaurant gebouwd. Dit was een lang gewenste droom van de boswachter voor horeca in de natuur om goede, leuke en gezonde dingen te combineren. De parkeerplaats zal een T.O.P-functie krijgen. Dat wil zeggen een toeristisch ontmoetingspunt.
Het is de bedoeling om auto’s te laten parkeren en dat bezoekers dan te voet of op de fiets verder gaan om het Kuinderbos te ontdekken. We hopen zo het verkeer in het Kuinderbos te verminderen en zo de levens van ringslangen, reeën, padden en kikkers te sparen door minder verkeersbewegingen in de boswachterij.
GEBRUIK ACTIVITEITENVELD
Met de buren zijn goede afspraken gemaakt om overlast te voorkomen van geparkeerde auto’s en eventueel geluid. Het activiteitenveld is al voor diverse events gebruikt en heeft de proefperiode glansrijk doorstaan.
Clubs, buurtverenigingen, bedrijven maar ook externe aanvragen van gebruik zijn welkom op [email protected]. Het veld is ca 1 hectare groot en er zijn al events geweest met 2500 gebruikers. Het veld ligt zeer centraal voor noord en midden Nederland aan afrit 16 van de A6, binnen een uur van Amsterdam, Leeuwarden, Assen, Groningen, Zwolle, Arnhem en Utrecht. Wat voor bedrijven zeer aantrekkelijk kan zijn is dat er op het naastgelegen vakantiepark ruim 200 bedden staan voor meerdaags gebruik, waarbij lokale cateraars u graag het beste van de Noordoostpolder laten proeven.
Op donderdag 19 september zullen ongeveer 1700 medewerkers en oud-medewerkers van Staatsbosbeheer naar het Kuinderbos komen om elkaar te ontmoeten en stil te staan bij het 125-jarig bestaan van de organisatie.