Gemeente aan de slag met verduurzamen woningen

13 jul , 10:50 Nieuws
energiebesparen pixabay
Pixabay
De gemeente Noordoostpolder is op weg naar een fossielvrije toekomst. Een van de opgaven is om de woningen in de gemeente zoveel mogelijk te isoleren en duurzaam te verwarmen. Met isolatie wordt (fossiele) energie bespaard, de energierekening verlaagd en het draagt bij aan het wooncomfort. De gemeente heeft van het Rijk subsidies ontvangen.
NOORDOOSTPOLDER, 13-07-2024 - De gemeenteraad heeft ingestemd om deze middelen te bestemmen voor verduurzaming van woningen. Dit doen we met een laagdrempelige en bewonersgerichte aanpak.

Lage energie labels en energiearmoede

Het programma richt zich vooral op het treffen van kleine energiebesparende maatregelen in woningen met lage energie labels (D t/m G) en op inwoners die te maken hebben met energiearmoede. Dat zijn inwoners met een laag inkomen en hoge energielasten. De aanpak die hiervoor wordt ontwikkeld gaat ervanuit dat bewoners van deze woningen laagdrempelig worden geholpen. Niet alleen met isolatiematerialen, maar ook met het aanbrengen daarvan in de woning.

Energie coördinator

Het plan voorziet in de aanstelling van een energie coördinator. Die zorgt ervoor dat een team van klussers, dat mede kan bestaan uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, direct in de woningen die daarvoor in aanmerking komen aan de slag gaat. Hiervoor wordt samengewerkt met zoveel mogelijk lokale partners. De Werkcorporatie, Firda, Carrefour, UWV, Concern voor werk en OZD-advies staan positief tegenover deze aanpak en verwachten hierin een goede rol te kunnen spelen.
Energie wethouder René van Amersfoort: “Ik verwacht dat we eind van dit jaar zover zijn dat we van start kunnen. Ervaringen in andere gemeenten hebben laten zien dat dit werkt en ik heb er alle vertrouwen in dat wij hiermee een mooie stap kunnen maken met het verduurzamen van woningen. We helpen de inwoners met hele concrete maatregelen.”
Inwoners die in aanmerking komen worden door de gemeente actief benaderd maar later dit jaar zal ook op de website van de gemeente de mogelijkheid worden geboden om een duurzaamheidsaanvraag te doen.