Noordoostpolder krijgt een
energiecoach. Niet alleen een website, maar ook een plaats waar en een persoon bij wie mensen terechtkunnen voor advies en begeleiding op weg naar energiebesparing.
Energiecoach NOP (EcN) is een initiatief van de stichting Pioniers van de Toekomst (PvdT), de coöperatie Energie Pioniers Noordoostpolder (EPN) en Energie Advies Emmeloord (EAE). Woensdagavond 15 maart werd namens deze drie partijen, door respectievelijk Henk Tiesinga, Albert Klein Tijsink en Marinus de Vries, een samenwerkingsovereenkomst getekend in het Wind & Energy Experience Center 11 Beaufort in Nagele.
Tiesinga vertelt over de aanloop: ,,Een jaar geleden hebben wij als pioniers tegen elkaar gezegd: Die energietransitie moet veel dichter bij de mensen gezet worden. Er komt steeds meer bewustzijn, maar daarmee komen er ook steeds meer vragen bij mensen op over hoe en wat’’.
Elders in het land zijn er digitale energieloketten ontstaan, ,,maar dat vinden wij te afstandelijk, wij willen iemand die meegaat in dat traject van energiebesparing, iemand die adviseert, benadert en verbindt.’’
Tijdens regionetwerkdagen voor ondernemers in de Bosbadhal in Emmeloord, legden de pioniers contact met Marinus de Vries. ,,Hij doet niet zelf in installaties, maar is onafhankelijk adviseur. Zijn werkwijze past bij onze filosofie van verbindingen leggen.’’
Energiecoach in plaats van energieloket
Al sparrend kwam de naam Energiecoach NOP naar boven, waarmee niet alleen verwezen wordt naar een digitaal loket, maar ook naar een fysieke plaats en persoon.
EcN gaat vanaf de lancering in mei van dit jaar eens per week spreekuur houden. Van verenigingen tot stichtingen, maar ook ondernemers en particulieren kunnen daar terecht voor vrijblijvend advies over alles wat met duurzame energie en energiebesparing te maken heeft.
,,We kunnen hiermee een grote stap zetten in het begeleiden van mensen naar duurzaamheid. Ik hoop dat ook de particulier naar ons toe komt wanneer het alleen maar gaat om een thermostaat vervangen of goed instellen. Dat kan al heel veel betekenen voor het beperken van energielasten’’, zegt De Vries.
Energiebesparingsproject POWER
Er is echter een categorie mensen die niet direct uit eigen beweging energiebesparingsadvies zal gaan vragen. ,,Er zijn in ons land 750.000 huishoudens die te maken hebben met energiearmoede’’, vertelt Klein Tijssink, ,,dat zijn 1,5 tot 2 miljoen mensen die meer dan tien procent van hun inkomen op zien gaan aan energielasten.’’
Met POWER wil de EPN die kwetsbare categorie mensen de helpende hand bieden, zodat ze zelf hun energielasten kunnen beheersen. Ook hierin gaat de Energiecoach een rol spelen. Om de doelgroep in beeld te krijgen doet de EPN een beroep op overheden, instellingen en maatschappelijke organisaties.