CDA Noordoostpolder heeft boswachter
Harco Bergman van
Staatsbosbeheer een tweetal borden overhandigd om bezoekers erop te wijzen dat je in de natuur geen rotzooi achterlaat. 'Ook in het Kuinderbos ligt nog regelmatig zwerfafval wat in het bos wordt gegooid door recreanten tijdens het wandelen en fietsen maar dat behoort daar natuurlijk niet te liggen', zegt Harco Bergman.
BANT, 25-07-2021 - Waar je ook rijdt, in de Noordoostpolder of elders in het land, overal zie je zwerfval liggen langs fietspaden, gemeentelijke, provinciale- en autosnelwegen en natuurterreinen. Onder het motto “Afval Stoort Ons” (ASO) heeft CDA Noordoostpolder in 2019 een drietal borden overhandigd aan wethouder Anjo Simonse om het zwerfaval terug te dringen, te verminderen in onze gemeente.
'Het is onvoorstelbaar wat je allemaal langs de kant van de weg en in de natuur ziet liggen en de hoeveelheid ervan', vindt CDA-fractievoorzitter
Johan Goos. '
Afval hoort in de afvalbak en behoort niet te liggen in de openbare ruimte of in
natuurterreinen. Het is zelfs levensgevaarlijk voor de vogels en andere diersoorten in de natuur die deze rotzooi opeten. Dat veel vrijwilligers vaak zwerfafval opruimen is prachtig maar zou niet nodig moeten zijn en is de omgekeerde wereld. In Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg en de Scandinavische landen zie je zelden afval in de openbare ruimte liggen en dat moet in Nederland ook kunnen. Ons gedrag moet veranderen'.
'Vanaf 1 juli 2021 is het statiegeld van 15 eurocent op plastic flesjes onder de inhoud van 1 liter ingevoerd en per 31 december 2022 geldt dit voor de blikjes. Hopelijk gaat dit een bijdrage leveren aan het terugdringen van het zwerfafval.
Jaarlijks belanden er gezamenlijk momenteel in totaal zo´n 250-300 miljoen blikjes of plastic flesjes in het milieu in Nederland. Het is te gek voor woorden dat we zo omgaan gaan met onze leefomgeving die we te leen hebben', aldus
Johan Goos.