Advies voor starters op de woningmarkt - huurwet biedt kansen voor toekomstige huiseigenaren

13 nov , 12:02 Nieuws
huishouden schoonmaken cc by flckrcom
Flcikr.com
Onlangs werd de nieuwe wetgeving om de huurmarkt te reguleren bekritiseerd door de president van de centrale bank Klaas Knot.
Hij beweert dat deze beperkingen ervoor zorgen dat verhuurders kleinere panden verkopen, waardoor het aantal beschikbare huurwoningen afneemt en de huurprijzen stijgen.
Het positieve hieraan is dat er meer betaalbare huizen op de markt komen voor starters op de woningmarkt. Hoge prijzen hebben ervoor gezorgd dat veel starters moeite hebben om op de woningmarkt te komen. Dit probleem is verergerd door de stijgende prijzen die huiseigenaren ervan weerhouden om naar een ander huis te verhuizen.
Hoewel deze kans om een betaalbare woning te kopen aantrekkelijk is voor starters, gaat het vaak niet om nieuwbouwwoningen. Vaak is verbouwen noodzakelijk om deze huizen optimaal bewoonbaar te maken.
Werkspot.nl heeft daarom een handige lijst samengesteld met waar je op moet letten bij het kopen van een (eerste) woning en adviseert potentiële kopers om advies in te winnen bij een deskundige bij het bezichtigen van een woning.
Op de lange termijn kan dit kosten besparen, omdat een deskundige eventuele problemen vroegtijdig kan signaleren en een inschatting van de kosten van de woningverbeteringen kan maken.
Gert-Jan, renovatie-expert van Werkspot.nl, vertelt dat de verkoop van huurwoningen een mooie kans is voor degenen die op zoek zijn naar een betaalbare woning.
“Wanneer je een woning koopt, wil je deze ongetwijfeld aanpassen aan jouw wensen om er je eigen plek van te maken." Vaak is dat duurder dan je verwacht. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn op de kosten om van een huis jouw droomplek te maken. Deskundig advies over deze uitgaven kan helpen bij het nemen van de juiste beslissing over de aankoop – en zelfs over hoeveel je zou moeten bieden.
“Er kunnen ook structurele aanpassingen of verbeteringen nodig zijn, dus het is belangrijk om inzicht te krijgen in wat er moet gebeuren en welke kosten hiermee gemoeid zijn." "We raden je daarom aan om gedegen onderzoek te doen of een deskundige mee te nemen naar de woning om een idee te hebben wat er gedaan moet worden en hoeveel dit gaat kosten."
Bekijk onderstaande checklist van Werkspot.nl voor meer informatie over belangrijke aandachtspunten bij het beoordelen van een woning.
Kostenraming
De meeste mensen zijn van plan om veranderingen aan te brengen in hun nieuwe woning, ongeacht de staat waarin deze zich bevindt. Van een algehele verfbeurt tot een nieuwe badkamer of keuken, uitbouw of sloop, een vakman kan je een schatting van de kosten geven. Het is handig om een globale schatting te hebben van wat je moet uitgeven om van een woning jouw ideale woning te maken, hoewel deze per regio en per vakman kan verschillen.
Structurele problemen
Hoewel sommige problemen direct opvallen, zijn andere subtieler. Een aannemer kan alarmsignalen herkennen, zoals scheuren die kunnen wijzen op verzakking. Verzakkingsscheuren zien er vaak anders uit dan minder zorgwekkende scheuren. Door op tijd op dit soort problemen gewezen te worden, kun je mogelijk duizenden euro's besparen.
Dakproblemen
Een dak dat gerepareerd moet worden, kan veel geld kosten en een deskundige kan snel beoordelen hoe de staat van het dak is. Dit is vooral belangrijk bij oudere huizen.
Vochtproblemen
Door het natte weer in Nederland kampen veel huizen met vochtproblemen, wat in ernstige gevallen duizenden euro's kan kosten om op te lossen. Hoewel ook een grondige inspectie nodig is, kan een bouwkundige alvast een indicatie geven van mogelijke vochtproblemen in de woning die je bezichtigt, net als de verwachte kosten om het aan te pakken.
Funderingen
De fundering van een woning en de directe omgeving zijn cruciaal voor de veiligheid en duurzaamheid van een huis. Een bouwkundige kan een snelle inspectie doen en aandachtspunten signaleren, zoals blootliggende funderingsstenen, de staat van de grond rond de woning en de aanwezigheid van mogelijke risicofactoren, zoals grote bomen. Ernstige funderingsproblemen kunnen duizenden euro’s aan herstelkosten met zich meebrengen.