Aanplant sparren en amberbomen op Boomfeestdag in Kuinderbos

Kuinderbos Staatsbosbeheer
Kuinderbos Staatsbosbeheer
Foto: mhpublicaties.nl

Tijdens de vliegende storm van 16 januari 2007 werden in het Kuinderbos duizenden bomen geveld. Staatbosbeheer heeft de natuur acht jaar zijn gang laten gaan. Tijdens de Boomfeestdag op woensdag 16 maart worden de nu nog kale plekken door 350 basisschoolleerlingen uit Noordoostpolder ingeplant met sparren en de voor het Kuinderbos nieuwe soort: de amberboom. 

Twee stagiaires van Staatsbosbeheer hebben een educatieve wandeltocht uitgezet voor de schoolklassen. Deze gaat naar de plek waar in 2007 duizenden bomen omwaaiden.

Staatsbosbeheer heeft acht jaar gewacht met nieuwe aanplant. Deels zijn er door zaden en vruchten spontaan nieuwe bomen en struiken opgekomen. Sommige plekken zijn echter zo sterk verruigd dat er geen nieuw bos kan komen. Deze zijn afgelopen najaar vlak gemaakt en worden nu ingeplant met 2.000 fijnsparren die later ‘vurenhout’ gaan leveren. Vor die tijd maken veel bosvogels hierin een nest en veel soorten paddenstoelen vinden hieronder een groeiplaats.

Amberboom nieuw in Kuinderbos

De schoolkinderen komen in vier groepen per bus naar het Kuinderbos. Wethouder Andries Poppe gaat met elke groep een boom planten. Boswachter Harco Bergman heeft dit jaar gekozen voor de amberboom die nu nog niet voorkomt in het Kuinderbos. Het is de meest voorkomende hardhout loofboom in de VS. De boom heeft een groot blad en bolvormige vruchten. De belangrijkste reden voor de boswachter om deze boom te kiezen is de schitterende bladverkleuring in de herfst.

Na het planten van de eerste boom kunnen niet alle kinderen tegelijk starten. Tijdens het wachten houdt een natuurdetective de kinderen bezig met ‘leuke weetjes’ over de natuur. Aan de educatieve speurtocht is ook een prijs verbonden. De schoolklas die de vragen het beste invult, mag deze zomer meevaren in de excursieboot die vanaf dit seizoen wordt ingezet op de Kuinderplas in het Kuinderbos.

De Boomfeestdag in Noordoostpolder wordt georganiseerd door de gemeente, Flevolandschap, Natuurmonumenten, Stichting Huttenbouweek, Landschapbeheer Flevoland en Staatsbosbeheer. Een voor Nederland unieke samenwerking bij de organisatie van een gemeentelijke boomfeestdag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen