Honden vast in de kraamkamer van de natuur

Foto: Pixabay.com

Nu het voorjaar is losgebarsten en de kraamkamer in de natuur overuren maakt moeten honden aan de lijn met uitzondering van het speciale losloopgebied in het Kuinderbos.

BANT, 09-04-2024 – Grondbroedende vogels, jonge zoogdieren, ambfibieen, en ringslangen lopen en kruipen weer rond om een partner te vinden om zich voort te planten en of zitten op hun nest op de grond. Door de zachte winter zullen reekalfjes weldra worden geboren. De natuur staat onder druk van steeds intensiever menselijk gebruik, waterkwaliteit verslechterd, landgebruik intensiveert, verkeersgebruik stijgt stiekem door. De enige plekken waar flora en fauna ongestoord hun gang moet kunnen gaan is in de natuurgebieden en dat moet zo blijven

SPELREGELS

Thuis in uw eigen huis gelden uw eigen spelregels voor uw familieleden. Als u gasten krijgt komen daar weer regels bij. Eén voorbeeld familie mag wel op uw slaapkamer komen de meeste gasten hebben er niks te zoeken.

De meeste natuur die Staatsbosbeheer beheert is opengesteld voor publiek maar ook daar zijn wel spelregels nodig als er gasten komen, geen motorvoertuigen, niet buiten wegen en paden, fietsers en paarden op hun eigen routes, na zonsondergang geen toegang en honden aan de lijn bijvoorbeeld.

In een recreatieplan uit 2000 heeft Staatsbosbeheer vastgelegd waar, welke activiteiten kunnen plaatsvinden. er is een deel van het bos aangewezen als losloopgebied voor honden. De boswachter krijgt de laatste tijd steeds vaker meldingen over bijtincidenten tussen honden.

De eigenaar van bijtende honden roept als eerste tja het is een los loopgebied he. Nu moet er toch even iets verduidelijkt worden. Losloopgebied betekend zeker niet dat een hond daar zijn eigen neus mag volgen en happend en bijtend rond kan loslopen. Ook in het losloopgebied gelden spelregels. maxinaal 3 loslopende honden per  begeleider. De belangrijkste is wel onder áppel staan,  wat betekend goed luisteren, op wegen, paden en velden blijven. geen overlast veroorzaken aan andere bezoekers en hun honden. zwemmen kan op het strandje op het veld aan de schansweg. Is uw hond niet sociaal en hapt hij graag in het rond en gunt u hem toch een loslooprondje dan kan dat met een muilkorf.

Het losloopgebied in het Kuinderbos ligt nabij Kuinre globaal tussen Kuinderweg, Hopweg, Schansweg, in het bos is de grens het fietspad van de Hopweg naar de Schansweg.

Nu de natuur zich ontpopt als kraamkamer en er klachten zijn over bijtincidenten zal de boswachter dagelijks tijd vrijmaken voor toezicht op de spelregels. De eerste maal voor een ieder een waarschuwing en bij herhaling een proces verbaal van 110 euro. Voor het vastleggen van de waarschuwing en of een proces verbaal hebt u een geldig id bewijs nodig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen