Groen begin van het jaar

Groen vrijwilligerswerk
Groen vrijwilligerswerk
Foto: Landschapsbeheer Flevoland

Ook zo’n zin om na die natte druilerige dagen weer buiten te zijn? De dagen worden langzaamaan weer langer, de zon schijnt meer en de eerste vogeltjes laten van zich horen: een mooi moment om met je groene voornemens aan de slag te gaan. Gezellig samen met mensen, juist even lekker alleen op pad of je kennis vergroten over de natuur in Flevoland? Landschapsbeheer Flevoland biedt veel mogelijkheden.

FLEVOLAND, 11-01-2024 – Zo zijn er vrijwilligersgroepen, vaak bewonersgroepen, die onder begeleiding van Landschapsbeheer o.a. bossen onderhouden, wandelpaden aanleggen en schoonhouden en wilgen knotten om bij te dragen aan de natuur dicht bij huis. Het is vaak een middag per maand en een mooie gelegenheid om buiten aan de slag te gaan in de natuur bij jou in de buurt.

Daarnaast zet Landschapsbeheer ook een aantal ‘oude ambachten’ nog steeds in bij kleinschalig natuurbeheer. Zo worden velden regelmatig gemaaid met een zeis. Je kunt hiervoor een cursus volgen bij Landschapsbeheer en je daarna aansluiten bij een heuse zeisbrigade. Door met de zeis te maaien kunnen we bijzondere planten en kleine dieren sparen. Is één van jouw goede voornemens om actiever te zijn? Dan is maaien met de zeis zeker iets om over na te denken. Je bent lekker actief bezig in de buitenlucht én je draagt bij aan de biodiversiteit. Dat verslaat toch de sportschool.

Ook als je liever alleen aan de slag gaat, kan je bij Landschapsbeheer terecht. Zo zijn in Lelystad een aantal nestkasten opgehangen om overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan. Landschapsbeheer houdt bij of de nestkasten ook echt in gebruik worden genomen en zet daarbij vrijwilligers in. Tijdens een blokje om of het uitlaten van de hond kunnen zij bijhouden of ze vogels bij de nestkasten zien. Dit werk is heel waardevol en je hoeft er geen getrainde vogelspotter voor te zijn.

Over deze natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups en andere interessante onderwerpen houden medewerkers van Landschapsbeheer ook regelmatig lezingen. Zo kun je in januari, februari en maart meer leren over o.a. solitaire bijen en bijenhotels, wat kleine landschapselementen zijn, hoe je een erfsingel onderhoudt en roofvogels die je in Flevoland kan tegenkomen.

Voor iedereen met groene voornemens is er in 2024 iets te vinden bij Landschapsbeheer. Voor meer informatie of om je aan te melden kan je terecht op de website.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen