Filmhuis Emmeloord begint 2024 met hoopvol drama

Foto: aangeleverde foto

In The old oak wil een oude Engelse kroegbaas iets doen tegen de racistische praat die hij zijn stamgasten steeds vaker hoort uiten. Met een jonge Syrische gaat hij maaltijden organiseren, want ‘when you eat together, you stick together.’ Hun plan stuit op veel verzet. The old oak is de afscheidsfilm van de succesregisseur Ken Loach (80), bekend van onder meer Sorry We Missed You en I, Daniel Blake.

EMMELOORD, 27-12-2023 – Met zijn slotakkoord vat Loach mooi samen waar hij voor staat: persoonlijke verhalen die schrijnend sociaal onrecht blootleggen. In het Noord-Engels Durham is veel armoede sinds de mijnen zijn gesloten. Als in de leegstaande woningen Syrische vluchtelingen trekken, komen de bewoners in verzet. Moeten ze het weinige dat hen rest nu ook nog delen met nieuwkomers?

De kunst van vertellen en het oog voor detail zijn bij de oude meester Loach zo groot, dat bij de kijker ieder cynisme snel verdwijnt. Zo legt de regisseur de wortels van racisme en vreemdelingenhaat bloot, en houdt hij oog voor alle partijen. Echte verandering komt bij Loach altijd van onderop.

 

Woensdag 10 januari | 20.00 uur
The old oak
113 minuten | Regie: Ken Loach

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen