Speciaal onderwijs krijgt in ieder geval voorlopig geen plek op VO-Campus

Foto: pickpik.com

Het Casteleijn College en De Plantage gaan geen onderdeel uitmaken van de plannen voor een VO-Campus in Emmeloord. CDA en D66 zouden dat wel graag zien, maar kregen de andere partijen in de gemeenteraad niet mee. Die zijn vooral bang voor vertraging van de bouwplannen.

EMMELOORD, 13-12-2023 – Op de VO-Campus krijgen straks het Emelwerda College, Tienercollege, Zuyderzee Lyceum, Bonifatius Mavo, X-stuur, Caleido en het Vakcollege een plek. De schoolbesturen zouden zelf graag zien dat de scholen voor het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) meeverhuizen naar de nieuwe onderwijslocatie. Het college van B en W ziet dat op dit moment, alleen al vanwege de extra investering van 17 miljoen euro, niet zitten.

CDA en D66 probeerden maandagavond het plan nog te wijzigen. Ze pleiten voor een stuurgroep die de samenwerking tussen VO en VSO gaat versterken. “Nu rijden elke dag nog busjes en taxi’s met leerlingen naar Zwolle en Lelystad. Wat zou het mooi zijn als die leerlingen straks ook een plek op de VO-Campus krijgen”, vindt Bert Geerts (CDA).

Hij wijst erop dat gemeenten vanaf 2035 verplicht zijn om inclusief onderwijs aan te bieden. Daarom zou dit het moment zijn om het VSO bij de plannen rond de VO-Campus te betrekken. Anders moet Noordoostpolder later alsnog de portemonnee trekken voor faciliteiten, betoogt Geerts.

Wethouder Linda Verduin ontraadde de gemeenteraad de motie van CDA en D66. “Want niet wij, maar de scholen zijn verantwoordelijk voor inclusief onderwijs. En dat is ook meer dan een gebouw. Laten de scholen werk maken van inclusief onderwijs, maar koppel dat niet aan de VO-Campus”, aldus Verduin.

De meeste partijen zijn het met haar eens. “Wij zijn erg bang voor vertraging en daar is niemand bij gebaat”, zegt Jasper van Os van de VVD bijvoorbeeld. Net als ONS wijst hij er ook op dat een grote VO-Campus vermoedelijk niet de juiste plek is voor alle leerlingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen