Nieuwe 0% BTW-regeling zorgt voor zoektocht naar zonnepanelen

Foto: BoilerGarant
De BTW voor het kopen en installeren van zonnepanelen is sinds januari 2023 0%. Door de daling van 21% naar 0% en de huidige salderingsregeling, stappen steeds meer particulieren over op zonnepanelen. Het zoekgedrag naar ‘zonnepanelen’ is sinds de daling van de regeling toegenomen.
LANDELIJK, 06-06-2023 – Dit blijkt uit onderzoek van BoilerGarant. Het maandelijkse zoekvolume voor zonnepanelen was in 2023 165.000 in de zoekmachine van Google.
Steeds meer Nederlanders zijn bewust van de urgentie van duurzame energie en het nut van zonnepanelen. Dat de bewustwording rondom zonnepanelen toeneemt, wordt bevestigd door het maandelijks zoekverkeer vanuit de zoekmachine Google. Inmiddels heeft de zoekterm ‘zonnepanelen’ in het eerste kwartaal van 2023 een maandelijks volume van 165.000. Terwijl dit in het eerste kwartaal van 2022 54,8% lager lag. Andere populaire zoektermen rondom zonnepanelen, zijn: zonnepanelen kopen (60.500 zoekvolume per maand), subsidie zonnepanelen (14.800 zoekvolume per maand) en kosten zonnepanelen (9.900 zoekvolume per maand).
0% BTW op kopen en installeren van zonnepanelen
Om aandacht voor zonnepanelen kun je vandaag de dag niet heen. Zo heeft de overheid een doelstelling opgesteld voor het verminderen van uitstoot van broeikasgassen en het verhogen van het duurzame energiegebruik met behulp van zonnepanelen. Met het oog op de doelstelling, duurzame energie te bevorderen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, heeft de overheid besloten om 0% BTW te heffen op het installeren en kopen van zonnepanelen. Deze heffing is per 1 januari 2023 in gang gezet.
Het animo voor zonnepanelen stijgt
Sinds de 0% heffing op het installeren en kopen van zonnepanelen, doet zich een trend voor rondom het zoekwoord ‘zonnepanelen’. Nederland zoekt sinds het eerste kwartaal van 2023 meer naar ‘zonnepanelen’ met een commerciële zoekintentie. Daarnaast is het zoekvolume op dit zoekwoord met 22% gestegen. Waar in het vierde kwartaal van 2022 het zoekvolume nog lag op een gemiddelde van 110.000 per maand is dit in het eerste kwartaal van 2023 gestegen naar een gemiddelde van 165.000 per maand. De nieuwe regeling lijkt hiervan de oorzaak te zijn.
Zijn zonnepanelen de toekomst?
Door de daling van 21% naar 0% en de huidige salderingsregeling, stappen steeds meer particulieren over op zonnepanelen. Maar voor veel Nederlanders zijn zonnepanelen ook een enorme investering. De oriëntatie op het zoekwoord ‘kosten zonnepanelen’ is niet voor niets 9.900 zoekvolume per maand in het eerste kwartaal van 2023 ten opzichte van 6.600 zoekvolume per maand in het eerste kwartaal van 2022. Hoewel de wil om zonnepanelen aan te schaffen er is, blijft de financiële investering een belangrijke overweging.
__________________________________________________________________
Onderzoeksverantwoording
Dit onderzoek is tot stand gekomen met behulp van de tool SemRush. Dit is een SEO-tool die informatie voorziet over zoekvolumes per zoekwoorden per maand. In dit artikel is het zoekwoord dat is gebruikt in SemRush tussen haakjes benoemd en daarna het gemiddelde zoekvolume per maand in het kwartaal en jaartal dat wordt benoemd. Wanneer de zoekterm “zonnepanelen” is gebruikt, heeft de consument een commerciële zoekintentie. Dit geeft de tool SemRush aan. Daarom wordt in dit artikel ook verwezen naar de commerciële zoekintentie van een gebruiker.
Meer over BoilerGarant
BoilerGarant begon in 2015 als één van de eerste bedrijven met de online verkoop van elektrische boilers. Inmiddels is het assortiment uitgebreid met elektrische kachels en airco’s. Jaarlijks groeit BoilerGarant. Bij BoilerGarant levert altijd een betrouwbaar product. In het assortiment wordt het A-merk Tesy gevoerd, tegen een concurrerende prijs aan. Met de prijzen behoren zij tot de goedkoopste aanbieders van Nederland en België.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen