Raadsleden Schrijver en Kromkamp beginnen nieuwe politieke partij en scheiden zich af: Kleurrijk Noordoostpolder is een feit

Foto: Kleurrijk Noordoostpolder

Gezien de recente ontwikkelingen in Noordoostpolder hebben raadsleden Sandra Schrijver (voormalig GroenLinks) en André Kromkamp (voormalig VVD) zich afgescheiden: samen zijn zij een nieuwe partij begonnen, Kleurrijk Noordoostpolder.

NOORDOOSTPOLDER, 28-03-2023 – ‘’Door deze stap te zetten kunnen we direct zonder partijbelang de beste keuzes voor de Noordoostpolder maken. Door het compromis-zoeken over te slaan en ‘het midden’ uit te dragen worden vele vergaderuren bespaard’’ aldus een opgetogen André Kromkamp.

Sandra Schrijver voegt hier aan toe: ‘’We staan met onze voeten in de klei, zijn lokaal, nu en hier, we wilden gisteren al weten wat u overmorgen denkt: toekomstige participatie met terugwerkende kracht, dat is belangrijk voor onze polder!’’ Wanneer het gaat over duurzaamheid en wegbeheer hebben de twee elkaar al snel gevonden: ‘’Een blik vooruit, niet in de berm: daar gaan we voor!’’

Het zal geen verrassing zijn dat er naar wisselende minimale meerderheden in de gemeenteraad wordt gezocht. ‘’We streven naar een natuurlijke 15-14 stemverhouding in de gemeenteraad, een impasse bereiken en in het midden uitkomen: rechtsom of linksom daar gaan we voor!’’ zo voegt Schrijver toe.

Burgemeester Roger de Groot reageert enigszins verrast door de bijzondere stap, zeker omdat de twee raadsleden van VVD en GroenLinks in het verleden behoorlijk uiteenlopende meningen hebben geuit in de media. Burgemeester De Groot zegt hier over: ‘’Ik ben verheugd dat er een partij is voor alles en iedereen, als raadsvoorzitter en burgemeester kan ik dit alleen maar omarmen. Wel adviseer ik de twee afscheidende partijen om goed na te denken over de rol die ze in de coalitie willen innemen, nu een herformatie plaatsvindt.’’ Een belangrijke ontwikkeling voor de Noordoostpolder: Het duo Kromkamp-Schrijver zegt hier over: ‘’Vaak zien we dat er verschillen zijn die er niet zijn, omdat je toch altijd in het midden uitkomt kun je dat beter op voorhand al doen, dit scheelt veel vergadertijd en koffie, en we hebben als raad meer tijd voor ons gezin en eventuele huisdieren’’.

Over huisdieren gesproken: de partij gaat zich inzetten voor een Wolvendetectiesysteem, beheerd vanuit de Ketelbrug. Ook moet er meer ruimte zijn voor natuur in gebieden die natuurgebied zouden kunnen worden. Het gaat om de samenleving, maar ook om het individu. ‘’Dit is echt een trendbreuk met het VVD of GroenLinks-gedachtengoed’’ zo besluit Kromkamp. Door op termijn mogelijk te kunnen fuseren met een Noorse gemeente zoals Ringerike (waar in het verleden ook een samenwerking mee was) daalt de gemiddelde temperatuur in onze gemeente, op die manier gaan we klimaatverandering effectief rekenkundig tegen. Een jeugdraad moet er ook komen, iedereen tussen de 14 en 15 jaar oud kan zich hiervoor aansluiten.

Kromkamp en Schrijver geven aan dat zij veel vertrouwen hebben dat wethouder Linda Verduin hun belangen goed zal kunnen behartigen in de huidige coalitie. Zaterdag zal er vanaf 14:15 uur een persmoment plaatsvinden in de Wellerwaard. De partij zoekt geïnteresseerden leden voor in haar schaduw/steunfractie. Zij kunnen zich melden bij André of Sandra (zie voor contactgegevens raad.noordoostpolder.nl).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen