Alle Maestro-betaalpassen vanaf medio 2023 vervangen

Foto: Flickr / 24oranges.nl

Het wordt een enorme omwisseloperatie: alle Maestro-betaalpassen worden vanaf medio 2023 vervangen en het bekende logo verdwijnt daarmee geleidelijk. Mastercard en Visa komen beide met nieuwe technologie, waardoor betaalpassen meer op creditcards gaan lijken en beter te gebruiken zijn bij onlinebetalingen.

LANDELIJK, 21-10-2021 – Om dat mogelijk te maken moeten komend jaar iets minder dan de helft van alle betaalautomaten in bijvoorbeeld winkels en in de horeca worden aangepast via een software-update. Betaalvereniging Nederland meldt dat ABN Amro, ING en Rabobank hun zakelijke klanten vanaf begin volgend jaar een nieuw contract aanbieden. De nieuwe Debit Mastercard en Visa Debit zijn al in een aantal Europese landen beschikbaar, zoals in Duitsland en België,

Grenzen Maestro bereikt

Ook bepaalde onlinebanken hebben al kaarten met de nieuwe technologie, maar daarmee kunnen hun klanten nu nog lang niet overal in Nederland terecht. Volgens Mastercard kunnen Maestro-kaarten niet probleemloos worden gebruikt voor online-betalingen, deels omdat de nummering tot negentien cijfers niet compatibel is met veelgebruikte e-commerceportalen. Door de verdere groei van e-commerce loopt de betalingstechniek tegen zijn grenzen aan.

Niet meteen weggooien

Een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland benadrukt dat Maestro-kaarten niet direct de prullenbak in hoeven na 2023. Hetzelfde geldt voor V-Pay-kaarten van Visa. Zolang er nog Nederlandse betaalkaarten met die systemen in omloop zijn, zullen ze in Nederland worden geaccepteerd. Uiteindelijk moeten de nieuwe kaarten er toe leiden dat de betaalpassen van de Nederlandse banken op nog meer plaatsen bruikbaar worden, zoals in Amerikaanse winkels. De nieuwe passen zullen op dezelfde plekken worden geaccepteerd als de creditcards van Mastercard en Visa.

Ondernemers

Ondernemers worden door banken en betaalinstellingen benaderd over de overstap naar de nieuwe kaartsoorten. Volgens directeur Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland kunnen de nieuwe pasjes naar verwachting eind volgend jaar bij de meeste kassa’s in Nederland gebruikt worden. Wanneer banken de nieuwe kaarten gaan uitgeven, is nog niet bekend. Vanaf 1 juli 2023 komen er in ieder geval geen nieuwe pasjes van Maestro meer bij, meldt Mastercard.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden