Urker jongeren betonen spijt na gesprek met Holocaust-overlevende

Monument Westerbork
Foto: Piqsels.com

De Urker jongeren die zich in nazi-kleding hadden gestoken, hebben excuses aangeboden aan de 80-jarige Lous Steenhuis-Hoepelman, een overlevende van de Holocaust.

URK, 21-09-2021 – De gemeente Urk en het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) melden dat de jongeren zaterdag met de vrouw in gesprek zijn geweest. Steenhuis bood na het zien van de schokkende beelden aan om de jongeren te vertellen over haar persoonlijke ervaringen.

Dat aanbod werd aangegrepen door Maarten Post en voorbereid met een collega geschiedenisdocent. Beiden zijn werkzaam in het voortgezet onderwijs op Urk. Post leidde zaterdag het gesprek.

Meerdere concentratiekampen

Als kind maakte Steenhuis de Holocaust mee. Via verzamel- en doorgangskamp Westerbork werd zij op transport gezet naar krijgsgevangenen- en concentratiekamp Bergen-Belsen en daarna naar concentratiekamp Theresienstadt. Daar maakte zij de bevrijding mee door de Russen.

Het persoonlijke verhaal maakte indruk op de jongeren. Aan het einde van het gesprek boden ze elk hun excuses aan en werd een boeket bloemen overhandigd aan Steenhuis.

Bewustwording

Over een aantal maanden staat een vervolgbijeenkomst gepland waarbij een rondleiding door Herinneringscentrum Kamp Westerbork gegeven wordt. Daar zal Steenhuis een lezing verzorgen.

De ouders van de betrokken jongeren hebben na het gesprek van zaterdag een uitnodiging ontvangen voor een besloten bijeenkomst. Het doel van de bijeenkomst is het uitwisselen van ervaringen en het voorkomen van dergelijke gebeurtenissen. Ook zal het gaan over specifieke hulp of ondersteuning.

Zie ook: Afschuw op Urk vanwege jongeren verkleed als nazi

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden