Renovatie Zwolsebrug Urk afgerond

Foto: flevowegen.nl

De renovatiewerkzaamheden aan de Zwolsebrug op Urk worden vrijdag 2 juli afgerond. De brug is dan weer volledig te gebruiken door het wegverkeer, (brom)fietsers en voetgangers. De scheepvaart kan ook weer volgens de normale bedientijden gebruik maken van de brug.

URK, 30-06-2021 – De werkzaamheden aan de Zwolsebrug zijn 17 mei begonnen. De brug is opnieuw geschilderd, het volledige bedieningssysteem is vervangen, er is een nieuwe motor in de brug geplaatst, alle kabels en leidingen zijn vervangen, evenals de camera’s, slagboomkasten en de verkeersseinen. Ook is er een nieuwe technische ruimte geplaatst. Met deze renovatie voldoet de brug aan de nieuwste standaarden en veiligheidseisen.

Corridor Urkervaart

Met het afronden van de renovatie van de Zwolsebrug zijn alle vier de bruggen over de Urkervaart en de Urkersluis aangesloten op de nieuwe bedieningscentrale van de provincie.

Volgend jaar wordt de nieuwe Michiel de Ruyterbrug bij de nieuwbouwwijk de Zeeheldenbuurt gebouwd. Ook deze brug wordt aangesloten op de nieuwe centrale in Lelystad.

Uitwijkcentrale bij Urkersluis

Naast de nieuwe bedieningscentrale in Lelystad komen er ook twee uitwijkcentrales. Mocht de centrale in Lelystad uitvallen, dan kunnen vanuit de uitwijkcentrales alle bruggen en sluizen in de provincie aangestuurd worden. Eén van deze uitwijkcentrales is bij de Urkersluis gebouwd. Deze wordt momenteel verplaatst van het tijdelijke noodgebouw bij de Urkersluis naar het oude bedienhuisje.

Werkzaamheden komende tijd

Ondanks het vele werk dat is verricht, zijn er toch nog werkzaamheden die de komende tijd uitgevoerd moeten worden. Zo worden de wachtsteigers en de remming- en geleidwerken aan beide zijden van de Urkersluis nog vernieuwd. De scheepvaart ondervindt van deze werkzaamheden geen overlast, de sluis blijft dan gewoon in bedrijf. Het is nog niet duidelijk wanneer deze werkzaamheden uitgevoerd worden.

Ook zijn er nog herstelwerkzaamheden in de  brugkelder bij de Urkersluis nodig. Tijdens de renovatie vorig jaar is ontdekt dat er sprake is van meer betonschade dan eerder ingeschat. Om deze werkzaamheden aan de  brugkelder goed uit te kunnen voeren wordt de brug over de Urkersluis tijdelijk gestremd  voor het wegverkeer en de scheepvaart. Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer deze werkzaamheden gepland worden.

Project Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen

De renovatie van de Zwolsebrug is onderdeel van het project Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen. In dit project renoveert de provincie alle 13 bruggen en 11 sluizen die op afstand worden bediend. Na de opknapbeurt kunnen de bruggen en sluizen weer flink wat jaren mee. Bij de opknapbeurt krijgen alle bruggen en sluizen hetzelfde bediensysteem. Daardoor wordt het bedienen makkelijker en veiliger. Ook storingen kunnen sneller opgelost worden. Meer informatie over dit project is te vinden op  Groot onderhoud bruggen en sluizen – Provincie Flevoland | Wegen en vaarwegen (flevowegen.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen